Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na 21 urodziny.mojej chrześniaczki.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biszkop

mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
mąka tortowa 3/4
jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta

krem śmietankowy z mascarpone

serek mascarpone 400 gr
śmietana 30% 800 ml
śmietan fix 3 op.
cukier puder 3 łyżki
dżem wiśniowy 1 słoik
wiórki kokosowe 100 gr . uprażony
Krem: 1 op.Dr.Oetkera waniliowy
dekoracja ozdoby własnej roboty
dekoracja koraliki z cukru
dekoracja zdjęcie zrobione w cukierni
sok z wiśni do nasączenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 21 urodziny.mojej chrześniaczki.

.Tort śmietankowy z serkiem mascarpone to nasz ulubiony,który zjedzą również ze smakiem i dzieci.
1. Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy
2.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową
3.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni
4.Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.
5.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
6. Każdy blat nasączamy sokiem wiśniowym .
7.Krem śmietankowo -serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
8.Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników .
9.Cześć masy śmietankowej odkładamy do dekoracji tortu.
10. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu.
11.Kokos prażymy na rozgrzanej patelni ale bez tłuszczu ( kokos sam w sobie posiada tłuszcz )
12.Składanie tortu.
13.Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, , nakładamy kremu śmietankowo - serowego ,nakładamy drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym ,nakładamy masę śmietankowo - serową nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy ,równamy.
14.Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy uprażonym kokosem ,na górę tortu przykładamy zdjęcie lekko je dociskając
15.Dekorujemy różyczkami własnej roboty, ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -serowego. Dekorujemy według swojego uznania
Tort wkładamy do lodówki na 3 -4 godziny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.02.2017 23:54
Piękny tort.
Bożena Matuszczyk 03.02.2017 22:17
Dziękuję za miłe komentarze.;)
Aleksandra/Olcia 03.02.2017 17:24
ale śliczny
Ola1984 03.02.2017 16:33
Bardzo apetyczny torcik :)
Agnieszka-87-25 03.02.2017 15:15
pyszniutki jest
pestka 03.02.2017 13:40
przepiękny torcik
Futka 03.02.2017 12:38
Bajeczny tort! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak