Tort murzynek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    12 szt
  • kakao

    12 dag
  • cukier

    37 dag
  • bułka tarta

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyzka
  • masło

    1 kostka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • masa toffi

    1 puszka
  • spirytus

    1/2 kieliszka
  • ciastka

    1 op
  • czekolada gorzka

    1 szt
  • mleko

    4 łyżki
  • perełki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć z cukrem do białości, białka ubić na sztywno, do utartych żółtek dodać białka i resztę przesianych składników, delikatnie wymieszać, wlać ciasto do wysmarowanej dużej tortownicy, piec aż do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na trzy części. Wykonanie masy:
Masło i margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce masy krówkowej, utrzeć.

Przekładać ciasto, obsmarować boki, ciastka przekroić na połówki i obłożyć nimi boki, czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać górę i udekorować perełkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 30.01.2016 23:03
ładnie wygląda
norweska20 25.09.2015 00:10
BARDZO APETYCZNY
Juleczka20 01.10.2012 17:13
wygląda pysznie
Renataj 18.08.2012 21:12
Super
Norgiusz 16.08.2012 09:26
piękny
karolina1869 14.08.2012 11:17
piekny i apetyczny
karolina1869 14.08.2012 11:17
piekny i apetyczny
BeataJ 11.08.2012 22:03
bardzo ładnie wygląda
Aneta41 11.08.2012 21:18
ładnie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat