Przepis i sposób przygotowania na: Tort motyl
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.
masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę dzielimy na pół i do jeden dodajemy barwnik różowy a do drugiej zielony dokładnie mieszamy.
Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.
Dekorujemy motylka według gustu lub według mojego pomysłu.