Tort motocyklisty

Tort motocyklisty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny

  • mąka tortowa

    127 g
  • jajka

    7
  • mąka ziemniaczana

    45 g
  • cukier

    203 g

Biszkopt ciemny

  • jajka

    7
  • cukier

    203 g
  • mąka tortowa

    120 g
  • mąka ziemniaczana

    45 g
  • kakao

    2 łyżki

Krem "ferrero rocher"

  • masło

    500 g
  • serek mascarpone

    500 g
  • czekolada gorzka

    400 g
  • krem orzechowy

    350 g
  • orzechy laskowe mielone

    250 g
  • wafelki orzechowe bez polewy

    220 g

Nasączenie

  • herbata

    350 ml zaparzona
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo

  • masa cukrowa

    czarna
  • masa cukrowa

    żółta
  • masa cukrowa

    pomarańczowa
  • klej spożywczy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Biszkopt jasny

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

Biszkopt ciemny

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

Krem

Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz krem orzechowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników.

Nasączenie

Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Na paterze lub podkładce układamy jasny blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Przykrywamy ciemnym blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Tak postępujemy z każdym blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

Jagódka17
- tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej - wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

29.03.2018 06:49
Śliczny. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat