Przepis i sposób przygotowania na: Tort Monte
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą i gorzką czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Ostudzić.
W misce ubić na sztywno kremówkę, dodać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując na średnich obrotach, po chwili dodać stopniowo serek mascarpone i miksować.
Masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu.
Przykryć drugą częścią.
Do kremu dodać serek Monte i zmiksować.
Połowę masy wyłożyć na nasz torcik, posypać garścią posiekanych orzechów i przykryć ostatnią częścią biszkoptu.
Całość posmarować pozostałym kremem.
Ozdobić odsączonymi rodzynkami wg uznania i orzechami.
Boki obsypać płatkami migdałów.
Schłodzić.