Tort Minni Mouse

Tort Minni Mouse

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt duży

  • jajka

    7
  • mąka tortowa

    127 g
  • cukier

    203 g
  • mąka ziemniaczana

    45 g

Biszkopt mały

  • jajka

    5
  • cukier

    160 g
  • mąka tortowa

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    35 g

Krem z białej czekolady

  • biała czekolada

    600 g
  • śmietana kremówka

    750 ml

Frużelina truskawkowa

  • truskawki

    700 g
  • żelatyna

    3,5 łyżeczki
  • cukier

    135 g
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki

Nasączenie

  • herbata

    250 ml (zaparzona)
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    3 łyżki

Wykończenie

  • masa cukrowa

    1200 g (biała)
  • masa cukrowa

    750 g (czerwona)
  • masa cukrowa

    250 g (czarna)
  • klej spożywczy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Biszkopt duży

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Biszkopt mały

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
Dno tortownicy o wymiarach 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Krem z białej czekolady

Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

Frużelina truskawkowa

Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Tak postępujemy z każdym blatem dużym i małym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

27.09.2017 19:18
Prześliczny! :) Chciałabym umieć takie robić!

iziona

27.09.2017 16:38
Śliczny :)

halina17

27.09.2017 11:16
Ładny tort :)

Bożena Matuszczyk

27.09.2017 08:30
Śliczny torcik;)

Róża1

26.09.2017 23:55
Wspaniały Tort !!!!!!!!!!!!!!!!!! Gratuluję pomysłu :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat