Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki
cukier 1 szklanka
olejek migdałowy 5 ml
likier kokosowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

śmietana kremówka 500 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
konfitura gruszkowa 250 g
masa orzechowa 560 g
płatki migdałowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą

Biszkopt:
Mąki – pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę, wstawiamy do wyłączonego ciepłego piekarnika. Zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu. Smarujemy go konfiturą gruszkową. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Połowę wykładamy na konfiturę gruszkową. Dociskamy drugim blatem ciasta. Równomiernie na wierzchu smarujemy resztą śmietany, dociskamy 3 plackiem. Masę orzechową delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, po to aby ładnie rozprowadziła się na cieście. Wylewamy ją na wierzch ciasta. Górę dekorujemy płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 07.04.2016 14:49
z pewnością smaczny
bryndzia93 31.03.2016 20:32
Ładny i ciekawy torcik :)
agnieszka214 31.03.2016 19:47
Migdałowy torcik
Aleksandra/Olcia 31.03.2016 19:41
wspaniały torcik
IKrakowianka 31.03.2016 19:35
świetny torcik!
as28 31.03.2016 19:24
mniam mniam
cukiereczek 31.03.2016 18:35
takie połączenie PALCE LIZAĆ
noninka77 31.03.2016 17:37
Sama słodycz :)
Czyki 31.03.2016 16:09
Bardzo chętnie na takie ciacho przybędę!!!!! Bardzo smaczne:)
VioletoweKucharzenie 31.03.2016 14:05
Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak