tort mascarpone z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    2 opakowania
  • truskawki

    200 gram
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • czekolada biała

    1 tabliczka
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    250 ml
  • kakao

    3 łyżeczki
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tort mascarpone z truskawkami foto
Z mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia, 2 łyżek kakao, wody utrzeć ciasto

Zółtka utrzeć z cukrem, dodać mąke proszek do pieczenia, wodę i 2 łyżki kakao delikatnie wymieszać z pianą z białek. Wylac ciasto do okrągłej blaszki i piec ok 20 min w 180 stopniach
Krok 2 - tort mascarpone z truskawkami foto
Jeden serek mascarpone wymieszać z połową ubitej śmietanki i rozpuszczoną białą czekoladą. Dodać pokrojone truskawki
Krok 3 - tort mascarpone z truskawkami foto
Upieczony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć połową serka i wylać na niego tężejącą już galaretkę i następną warstwe serka. Przykryć drugim płatem ciasta. Drugi serek ubić z ciemną czekoladą i śmietanką kremówką z kakao.
Krok 4 - tort mascarpone z truskawkami foto
Ciasto udekorować ciemnym serkiem i truskawkami. Schłodzić ok 2 godziny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ankha 19.06.2012 15:34
Ojej,jakie pyszne kalorie!
niedozywiona 19.06.2012 14:31
o matko, genialne. chciałabym to zjeść teraz w upalne popołudnie!
Justyna23 19.06.2012 14:19
pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat