Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort marcepanowy z rabarbarem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa marcepanowa 40 dag
sos malinowy 125 ml
mąka 2 szklanki
masło 20 dag
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 9 czubate łyżeczki
rabarbar 40 dag
sok z cytryny 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
tłuszcz do formy
cukier puder
przeźroczysta folia
pergamin
jajko 1 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort marcepanowy z rabarbarem

Mąkę, posiekany zimny tłuszcz, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko zagnieść na gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na godzinę w zimne miejsce. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować do wielkości tortownicy i wyłożyć nim spód. Nakłuć kilka razy uważnie widelcem.
Marcepan, jajo i 7 czubatych łyżeczek cukru utrzeć na gładką, miękką masę. Przełożyć ją do szprycy cukierniczej o przekroju gwiazdki. Na brzegach kruchego spodu tortu zrobić ozdobne różyczki z masy marcepanowej. Ciasto piec w nagrzanym uprzednio do 175 stopni C piekarniku 20-25 minut. W miarę potrzeby przykryć ciasto pergaminem.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kawałki o długości 2 cm. Dusić ok 5 minut z resztą cukru, sokiem cytrynowym, sosem malinowym i 2/3 szklanki wody. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobina wody na gładką masę. Zagęścić nią kompot i zagotować. Kruchy spód starannie posmarować tak przygotowanym rabarbarem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Brzeg posypać cukrem pudrem, Kawałki tortu serwować najlepiej z bitą śmietaną i migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 23.03.2011 20:12
Ale pycha taki torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak