Przepis i sposób przygotowania na: Tort Mama i Tata
Krem powinniśmy przygotować poprzedniego dnia lub co najmniej 8 godzin przed przełożeniem tortu. Śmietanę dzielimy na dwie równe części. Każdą przelewamy do większego garnka i gotujemy. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć wyłączamy gaz i dodajemy ,połamane na mniejsze kawałki, czekolady. Do jednej części białą a do drugiej mleczną. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aby przestygły. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc lub min 6 godzin. Używam w tym celu metalowych garnków, ponieważ dłużej trzymają temperaturę. Później tylko ubijamy czekoladowe śmietanki mikserem na sztywno tuż przed przekładanie tortu.
Cytryny dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Przecedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę bądź masło ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.
Jeden biszkopt układamy na desce. Nasączamy go ponczem i smarujemy kremem z mleczną czekoladą. Przykrywamy drugim biszkoptem , również nasączamy i smarujemy powidłami oraz jasnym kremem. Na wierzchu układamy trzeci biszkopt i tylko dobrze go nasączamy. Na całość nakładamy równomiernie krem maślany. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru. Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.