Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowo - kokosowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki

Przełożenie

przecier malinowy 1/2 słoika
likier kokosowy 8 łyżek
wiórki kokosowe 2-3 łyżki
śmietana kremówka 750 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Na przybranie

śmietana kremówka 350 ml
wiórki kokosowe 6 łyżek
cukier puder 1 łyżka
likier kokosowy 2 łyżki
maliny świeże 35-40 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowo - kokosowy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na średnich obrotach około 4 minut, aż się spienią. Cały czas ubijając zwiększać obroty miksera dodając po trochu cukier. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Obie mąki przesiać i dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia.
Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej, na noc zostawiłam je w tortownicy w temperaturze pokojowej, przykryte z wierzchu papierem.
Przełożenie:
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ubić mocno schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, ubić 350 ml śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Można też, tak jak ja, z malin ułożyć wiek jubilata na wierzchu tortu. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, połowy już nie było :) Gotowy wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.04.2015 19:21
Smaki lata
bertpvd 12.04.2015 17:38
chętnie zjadłbym :)
joanna43 12.04.2015 15:41
wszystko co z kokosem jest moje ulubione więc i ten tort również
Mama niejadka 12.04.2015 13:22
Smaki lata :)
tytka 12.04.2015 13:05
na pewno pyszny, szkoda,że tak mało zdjęć bo aż chce się na niego patrzeć :)
Małgorzata Pin 12.04.2015 13:01
Już mi przypomina się lato i same smakołyki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak