Tort malinowo-jeżynowy

Tort malinowo-jeżynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt:

  • mąka tortowa

    190 gramów
  • mąka ziemniaczana

    190 gramów
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jaja

    7 sztuk
  • olej

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Składniki na krem:

  • serek mascarpone

    500 gramów
  • maliny świeże

    10 dkg
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    1100 mililitrów

Galaretka malinowa:

  • maliny świeże

    400 gramów
  • cukier

    1/2 szklanki
  • woda

    1/3 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki

Poncz:

  • herbata czarna

    1 saszetka
  • amaretto

    10 łyżek
  • wino czerwone

    1/3 szklanki

Dodatkowo:

  • konfitura z czerwonej porzeczki

    3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe

    7 łyżek
  • dekoracja

    7 listków czekoladowych
  • maliny świeże

    10 sztuk
  • jeżyny

    1/2 opakowania

Krem śmietankowy:

  • śmietana kremówka

    250 mililitrów
  • fix do śmietany

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort malinowo-jeżynowy foto

Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijam na puszysta masę. Mąki przesiewam z proszkiem i dodaję stopniowo delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodaję olej i mieszam. Formę o średnicy 25 cm dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.

Krok 2 - Tort malinowo-jeżynowy foto

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni około 40 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest suche. Zostawiam w piekarniku jeszcze chwilę. Po wyjęciu wykładam na kratkę.

Krok 3 - Tort malinowo-jeżynowy foto
Krem malinowy:
Maliny przekładam do garnka, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce się rozpadną. Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody, następnie dodaję 1/3 szklanki gorącej wody i rozpuszczam. Maliny przecieram przez sitko. Do sosu który powstaje dodaję żelatynę i odstawiam na noc. Galaretkę miksuję blenderem.
Krok 4 - Tort malinowo-jeżynowy foto
Mascarpone, kremówkę i cukier puder ubijam do połączenia. Dodaję galaretkę malinową i dalej ubijam aż powstanie gładki krem. Do 2/3 kremu dodaję maliny.
Krok 5 - Tort malinowo-jeżynowy foto
Herbatę zaparzam w 1/2 szklance wody, studzę. Dolewam wino, amaretto.

Biszkopt zimny kroję na trzy blaty ostrym nożem. Spodni blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą malinową, na to 1/3 kremu z malinami, kolejny blat który nasączam, 1/3 kremu z malinami. Układam ustani blat, który nasączam ale lekko. Smaruję częścią kremu bez malin, zostawiam trochę na dekorację które robię szprycą. Na torcie układam maliny i jeżyny.
Krok 6 - Tort malinowo-jeżynowy foto

Kremówkę ubijam z pudrem, pod koniec dodaję fix i dalej ubijam. Śmietaną smaruję bok tortu. Obsypuję wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 23.08.2017 10:56
Smakowicie pyszny torcik;)
Jolanta40 29.10.2016 14:11
jaki cudny !
Ada-Gaba 14.10.2016 22:11
pyszny torcik
Wozniczka 09.07.2016 23:16
Jest śliczny i na pewno pyszny
Kikiriki 17.05.2016 17:44
wygląda obłędnie...i pewnie tak samo smakuje :)
mami93 05.04.2016 19:40
Wspaniale się prezentuje
strzelec02 08.09.2015 21:16
ale piekny
dollce 11.08.2015 21:38
Wygląda cudownie
Futka 06.07.2015 16:21
Bajeczny tort! :)
agaK. 24.06.2015 16:17
Nie dość że pięknie wygląda, to jeszcze wyobrażam sobie jak świetnie smakuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat