Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowo-jeżynowy

5.0
(54)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

mąka tortowa 190 gramów
mąka ziemniaczana 190 gramów
cukier 3/4 szklanki
jaja 7 sztuk
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki na krem:

serek mascarpone 500 gramów
maliny świeże 10 dkg
cukier puder 1 łyżeczka
śmietana kremówka 1100 mililitrów

Galaretka malinowa:

maliny świeże 400 gramów
cukier 1/2 szklanki
woda 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Poncz:

herbata czarna 1 saszetka
amaretto 10 łyżek
wino czerwone 1/3 szklanki

Dodatkowo:

konfitura z czerwonej porzeczki 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 7 łyżek
dekoracja 7 listków czekoladowych
maliny świeże 10 sztuk
jeżyny 1/2 opakowania

Krem śmietankowy:

śmietana kremówka 250 mililitrów
fix do śmietany 1 sztuka
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowo-jeżynowy

Kroki postępowania

1

Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijam na puszysta masę. Mąki przesiewam z proszkiem i dodaję stopniowo delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodaję olej i mieszam. Formę o średnicy 25 cm dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.

Krok 1 - Tort malinowo-jeżynowy foto
2

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni około 40 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest suche. Zostawiam w piekarniku jeszcze chwilę. Po wyjęciu wykładam na kratkę.

Krok 2 - Tort malinowo-jeżynowy foto
3
Krem malinowy:
Maliny przekładam do garnka, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce się rozpadną. Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody, następnie dodaję 1/3 szklanki gorącej wody i rozpuszczam. Maliny przecieram przez sitko. Do sosu który powstaje dodaję żelatynę i odstawiam na noc. Galaretkę miksuję blenderem.
Krok 3 - Tort malinowo-jeżynowy foto
4
Mascarpone, kremówkę i cukier puder ubijam do połączenia. Dodaję galaretkę malinową i dalej ubijam aż powstanie gładki krem. Do 2/3 kremu dodaję maliny.
Krok 4 - Tort malinowo-jeżynowy foto
5
Herbatę zaparzam w 1/2 szklance wody, studzę. Dolewam wino, amaretto.

Biszkopt zimny kroję na trzy blaty ostrym nożem. Spodni blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą malinową, na to 1/3 kremu z malinami, kolejny blat który nasączam, 1/3 kremu z malinami. Układam ustani blat, który nasączam ale lekko. Smaruję częścią kremu bez malin, zostawiam trochę na dekorację które robię szprycą. Na torcie układam maliny i jeżyny.
Krok 5 - Tort malinowo-jeżynowy foto
6

Kremówkę ubijam z pudrem, pod koniec dodaję fix i dalej ubijam. Śmietaną smaruję bok tortu. Obsypuję wiórkami kokosowymi.

Krok 6 - Tort malinowo-jeżynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.08.2017 10:56
Smakowicie pyszny torcik;)
Jolanta40 29.10.2016 14:11
jaki cudny !
Ada-Gaba 14.10.2016 22:11
pyszny torcik
Wozniczka
Wozniczka 09.07.2016 23:16
Jest śliczny i na pewno pyszny
Kikiriki 17.05.2016 17:44
wygląda obłędnie...i pewnie tak samo smakuje :)
mami93 05.04.2016 19:40
Wspaniale się prezentuje
strzelec02 08.09.2015 21:16
ale piekny
dollce 11.08.2015 21:38
Wygląda cudownie
Futka 06.07.2015 16:21
Bajeczny tort! :)
agaK. 24.06.2015 16:17
Nie dość że pięknie wygląda, to jeszcze wyobrażam sobie jak świetnie smakuje.
foczka-ks 09.06.2015 12:33
smakowity torcik
Helena63 03.06.2015 18:04
na nadchodzące lato idealne
Kasiaaa 18.04.2015 14:16
Rewelacyjny !
Damiano
Damiano 11.04.2015 08:59
bardzo dobry
parysek10 20.03.2015 22:20
coś pięknego
magical66 28.01.2015 19:41
pyszny torcik
Ania67 24.01.2015 15:32
Boski, boski, boski:)
as28 23.11.2014 20:34
super torcik
Ada-Gaba 20.10.2014 17:29
bardzo apetyczny
Helena63 14.10.2014 09:28
mascarpone,kremówka owoce=przepyszne połączenie
ben-ka 15.09.2014 11:49
aż ślinka cieknie.....
bietka 15.09.2014 11:20
wygląda smakowicie :)
Renataj 14.09.2014 22:34
Aż ślinka cieknie:) Bardzo smakowicie wygląda.
Mniam 14.09.2014 21:31
Wspaniały tort! Kojarzy mi się ze słoneczkiem i ciepłymi wakacjami :)
Ilona_eS 14.09.2014 20:22
wyglada apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak