Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 2 łyżki
masło 1,5 kostki
cukier puder 20 dkg
wódka 3 łyżki
olejek cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy

• Ok. 5jajek
• Szklanka cukru- utrzepać dobrze
• Dodać 1szklankę mąki
• 1łyżeczkę proszku do pieczenia-lekko wymieszać
• Dodać 2duże łyżki maku przekręconego przez maszynkę

Upiec. Drugie koło piec tak samo tylko bez maku. Jak wystygnie
każde koło rozkroić na połowę. Środek tortu to 2 połowy z makiem
w środku posmarowane marmoladą. Dół i góra jasna posmarowane
masą makową.

Masa:
• 1,5kostki masła lub pół na pół z margaryną ukręcić dobrze
z cukrem pudrem (20-30dag)
• 3łyżki wódki (koniaku)
• Można dodać olejek cytrynowy lub rumowy
• Na koniec mak

Wymieszać i przekładać
Maku ok. 30-40dag namoczyć i przekręcić przez maszynkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara33 09.03.2012 10:38
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak