Tort makowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 szt
  • mak

    20 dag
  • mąka krupczatka

    6 łyżek
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • cukier

    8 łyżek
  • cukier wanilinowy

    15 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat migdałowy

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na parze do białości, zestawić i ubijać do ostudzenia. Sparzony i przemielony trzy razy mak połączyć z jajkami, dodać resztę składników, delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do uprzednio przygotowanej tortownicy. Piec w 170 st.około 50 min.po ostudzeniu pokrajać w krążki, przełożyć masą orzechowa lub kokosową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 11.08.2012 06:15
lubię mak
Ewelina38 28.07.2012 21:37
bardzo smaczny deserek
Katarzyna59 23.05.2012 17:04
apetyczny
jeta72 11.05.2012 11:50
pyszny!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat