TORT MAKOWY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    30 dag
  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mascarpone

    500 gram
  • cukier puder

    do smaku
  • śmietana 30%

    1 szkl
  • kawa rozpuszczalna

    1-2 łyzki
  • płatki migdałowe

  • wiórki czekoladowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić dodać cukier,żółtka.mąkę,bułkę i proszek do pieczenia wymieszać po trochu dodawać mak zmielony dwukrotnie.Delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 40 minut w 175 stopniach.Przestudzić przekroić na 3 placki.Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody-przestudzić.Śmietanę ubić dodać cukier puder do smaku dodać serek mascarpone i kawę wymieszać.Placki przełożyć masą wierzch i boki ciasta posmarować masą.Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi a górę przybrać wiórkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 19.09.2013 12:50
ciateczko bardzo smaczne
KasiaK90 09.09.2013 16:30
pyszny tort!
miroslawa 09.09.2013 04:37
fantastyczny torcik
Małgorzata9 08.09.2013 22:05
dobry deser do kawy
V_kuchareczka 08.09.2013 20:56
wspaniale wygląda
halina17 08.09.2013 20:50
Smaczny tort.
everay 08.09.2013 20:40
jaki piękny:))
babeczka007 08.09.2013 19:57
Znakomicie wygląda muszę koniecznie wypróbować ten przepis !!
Megg 08.09.2013 19:56
przepyszny torcik!!!
Dorota37 08.09.2013 19:41
pyszny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat