Tort makowo śmietanowy

Tort makowo śmietanowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto makowe;

  • maku zmielonego

    200 gram
  • żółtko jajek

    6 szt
  • białko

    6 szt
  • cukier

    200 gram
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • poncz

  • Kubuś pomarańczowy

  • Środek i boki tortu:

  • śmietana 30%

    1 litr
  • śmietan fix

    4 szt
  • cukier puder

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort makowo śmietanowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort makowo śmietanowy foto
Białka ubiłam osobno z cukrem na puch .
Krok 2 - Tort makowo śmietanowy foto
Żółtka ubiłam osobno.Połączyłam białka ubite z żółtkami , delikatnie wymieszałam .

Dodałam mak i bułkę tartą.
Krok 3 - Tort makowo śmietanowy foto
Delikatnie zamieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm.
Krok 4 - Tort makowo śmietanowy foto
Piekłam 35 minut w 180 stopni .

Ostudzony biszkopt przekroiłam na 3 krążki .
Krok 5 - Tort makowo śmietanowy foto
Poncz:

Kubuś pomarańczowy ( jaki smak chcecie )

Ubiłam śmietanę z cukrem , dodałam śmietan fix.
Krok 6 - Tort makowo śmietanowy foto
Przełozyłam tort i boki .
Krok 7 - Tort makowo śmietanowy foto
Udekorowałam dmuchanym gwiazdkami w czekoladzie .

Dekoracja :

Dmuchane gwiazdki w polewie czekoladowej kolorowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Angelika10 11.02.2014 16:44
fajny tort
AnielskaSlodycz 05.02.2014 20:20
bardzo podoba mi sie i na pewno zrobie taki
AnielskaSlodycz 05.02.2014 20:19
super super
Reniaa 16.01.2014 09:13
ładnie wygląda
Alex_M 25.11.2013 19:30
śliczny torcik :)
Małgorzata9 24.11.2013 21:31
prezentuje się wyśmienicie
Poison1988 24.11.2013 11:01
przepiękny torcik! :)
Mniam 24.11.2013 10:50
Ostatnio chodzi za mną ciasto z makiem. Twój torcik wygląda bardzo zachęcająco :)
SmakolykiJoanny 24.11.2013 10:29
Tort smakuje rewelacyjnie . Fajny efekt daje po przekrojeniu.
patryska76 24.11.2013 10:10
Wygląda smakowicie ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat