Tort makowo -kawowy

Tort makowo -kawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Krem:

  • margaryna

    1 kost
  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    100 gr
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki kopiaste
  • mąka pszenna

    1 łyżka kopiasta
  • Biszkopt

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mak cały

    150 gr
  • spirytus

    20 ml
  • espresso

    50 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort makowo -kawowy

Krem-w szklance mleka zmiksować 2 żółtka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka ,ciągle mieszając.Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić.Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać.Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso. Biszkopt-białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę.Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów Zimny biszkopt przekroić 2 razy,uzyskując 3 blaty.Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu,położyć drugi blat,nasączyć,posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem.Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować .Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.Tortownica o średnicy 22 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Agnieszka-87-25 22.05.2017 15:35
wygląda zmysłowo, w dodatku budzi apetyt
Ada-Gaba 11.09.2014 20:44
piękny torcik na 5 : )
Grazyna0211 15.04.2014 16:28
pyszny tort
Ada-Gaba 09.04.2014 16:18
prezentuje się bajecznie, spróbowałabym go chętnie
barbara11561 28.03.2014 15:53
Twoje torty są rewelacyjnie apetyczne:)
Cranberry 22.01.2014 08:11
arydzieło :)
marcia7 17.12.2013 14:39
apetyczny ten krem
barbara11561 08.12.2013 09:10
pysznie wgląda i bardzo apetycznie:)
Adamorek 30.11.2013 18:56
Pyszny torcik
caralajna 23.10.2013 07:09
muszę wypróbować, choć taki efekt ciężko skopiować ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat