Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makaronowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Makaron

makaron rurki 1 małe opakowanie
masło 4 łyżki
ser żółty 50 dag
jajko 2

Składniki na sos

cebula 1 duża
papryka czerwona 1
pieczarki 30 dag
ząbki czosnku 4
pomidory 1 puszka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
cukier 1.5 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na sos beszamelowy

masło 4 łyżki
mąka pszenna 2.5 łyżki
mleko 75 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makaronowy

Kroki postępowania

1
makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy go do gorącego garnka , następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy starty ser żółty oraz roztrzepane jajka . Całość dokładnie mieszamy .Gotowy makaron z sosem i serem żółtym i przekładamy to tortownicy i ugniatamy zostawiając brzegi 1.5 cm.
Krok 1 - Tort makaronowy foto
2
Wykonanie sosu :Pokrojoną paprykę i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na małym ogniu około 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy sól i pieprz. Po zarumienieniu się warzyw dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso mielone się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pomidory z puszki rozdrabniamy je widelcem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos przyprawiamy przyprawiamy solą i pieprzem według uznania oraz dodajemy drobno posiekany czosnek . Sos gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.Gotowy sos dajemy na warstwę makaronu.
Krok 2 - Tort makaronowy foto
3
Wykonanie sosu beszamelowego :
Masło roztapiam w małym garnku dodaję mąkę i dokładnie cały czas mieszamy . Następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając . Następnie doprawiamy solą i pieprzem i cały czas mieszamy do uzyskania konsystencji.
Krok 3 - Tort makaronowy foto
4
Gotowym sosem beszamelowym polewamy na warstwę sosu z mięsem mielonym . Gotowy tort makaronowy wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 4 - Tort makaronowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jowita Raś 01.04.2015 19:51
Bardzo fajny i oryginalny przepis na tort :)
IKrakowianka 01.04.2015 19:39
bardzo fajny
Maridka19 01.04.2015 18:30
Dziękuje za miłe komentarze :)
Barbara777 01.04.2015 16:46
dobry tort
Betina#45 01.04.2015 16:38
wyśmienity tort ! świetny przepis
joanna43 01.04.2015 16:31
idealna zapiekanka
Mietek z20 01.04.2015 15:21
Ciekawy ten tort makaronowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak