Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort lodowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 placek
śmietana kremówka 60 dag
cukier 3/4 szklanki
mleko szklanka
żółtko jajek 6 sztuk
cukier waniliowy opakowanie
rodzynki 10 dag
rum 6 łyżek
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
rurki waflowe do dekoracji
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Tort lodowy

W rondelku zagotować mleko. W garnku ubić żółtka z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej powoli wlewać gorące mleko stale, energicznie mieszając. Podgrzewać nie przerywając mieszania aż krem stanie się gęsty ( nie gotować). Wystudzić masę. Rodzynki zalać rumem. Wiśnie osaczyć i wydrylować. Kilka wiśni pozostawić do dekoracji a pozostałe pokroić. 35 dag śmietany ubić na sztywno i wymieszać z kremem. Dodać rodzynki i wiśnie. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę z owocami przełożyć na biszkopt. Wstawić na 5-6 godz do zamrażanika. Resztę śmietany ubić z 1/5 szklanki cukru na sztywno. Cały tort posmarować śmietaną. Gotowy tort udekorować rurkami waflowymi i wisniami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 01.09.2010 08:43
bez rodzynek byłby deser bogów:P wielka szkoda,że bez zdjęcia
christopher1 28.08.2010 12:01
super
mikrusiak 24.08.2010 12:04
hm...ulala....pyszszota...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak