Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort leśny mech

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

szpinak mrożony 450 g
jaja 3
cukier 220 g
olej 300 ml
esencja waniliowa 2 łyżeczki
mąka krupczatka 350 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 100 ml
cukier puder 5 łyżek
granat 1

Przepis i sposób przygotowania na: Tort leśny mech

Szpinak najlepiej pozostawić do rozmrożenia na noc, albo po prostu na 1-2 godzin przed robieniem ciasta. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem na bardzo puszystą masę, najlepiej na szybkich obrotach. Następnie cały czas miksując dolewamy olej z esencją waniliową. Po dokładnym zmiksowaniu dosypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpinak odcisnąć z wody i dorzucić do masy. Wszystko bardzo dobrze miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Pieczemy do w miarę suchego patyczka, ok. 50 - 60 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Następnie skrajamy ok. 1 cm ciasta z góry, który następnie kroimy w mniejsze kawałki, tak aby powstał nam "leśny mech". Można już tak zostawić albo przekroić jeszcze na pół. Zależy co chcecie osiągnąć.

Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę. Dodajemy serek i cukier. Całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy nią ciasto: np. ciasto-krem-ciasto-krem-posypka / ciasto-krem-posypka. Na ostatnią warstwę kremu układamy pokrojone ciasto- dociskam je do masy. Na koniec posypujemy całość pestkami granatu. Ciasto przed podaniem najlepiej wstawić do lodówki na minimum godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 14.10.2015 19:52
świetnie wyszedł
Maridka19 11.02.2015 22:15
Bardzlo smaczne ciasto :)
Renata9 11.02.2015 21:53
Ciasto jest przepyszne, też je robiłam już, mam przepis w swojej księdze
gosia1988 11.02.2015 21:45
rewelacyjnie wygląda
Barbara777 11.02.2015 21:39
super bardzo leśny mech;)
aisoglam 11.02.2015 21:02
Świetna propozycja! :)
AgaS10 11.02.2015 19:53
robiłam...polecam:)
Lucan 11.02.2015 19:52
popularne bo ma szpinak, więc zdrowsze:P sumienie mniej gryzie jak się je:)
joanna43 11.02.2015 19:47
Jakiś nowy trend - bo wszyscy go robią :) Mega wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak