Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kwiecisty koszyczek Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszny tort na każdą okazję. Polecam :)

Składniki:

Składniki na biszkopt:

jajko 6 sztuk
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 16 gramów
cukier 0.5 szklanki

Składniki na masę:

śmietana kremówka 1 litr
serek mascarpone 500 gramów
cukier 5 łyżek

Owoce:

borówki 1 szklanka
kiwi 3 sztuki
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Dodatkowo:

perełki cukrowe 1 łyżeczka
zielony barwnik 1 szczypta
dekoracja 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kwiecisty koszyczek Zewy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach lub rózgą.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt zostawić na kratce i gdy będzie całkiem zimny wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty (biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej).
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić na sztywno. Część śmietany zabarwić na zielono. Pokroić owoce w kostkę (brzoskwinie i kiwi). Blaty biszkoptowe nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować. Wyłożyć część owoców. Czynność powtórzyć i zakryć trzecim krążkiem. Tort posmarować białą śmietaną i udekorować zielona tworząc koszyczek (należy użyć specjalnej tylki). Na koniec ozdobić jeszcze kwiatkami, listkami i perełkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak