Przepis i sposób przygotowania na: Tort kwiecisty koszyczek Zewy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach lub rózgą.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt zostawić na kratce i gdy będzie całkiem zimny wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty (biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej).
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić na sztywno. Część śmietany zabarwić na zielono. Pokroić owoce w kostkę (brzoskwinie i kiwi). Blaty biszkoptowe nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować. Wyłożyć część owoców. Czynność powtórzyć i zakryć trzecim krążkiem. Tort posmarować białą śmietaną i udekorować zielona tworząc koszyczek (należy użyć specjalnej tylki). Na koniec ozdobić jeszcze kwiatkami, listkami i perełkami.