Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kwiatek w doniczce

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 8 szt
mąka krupczatka 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyzki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2/3 szklanki
aromat waniliowy
sól 1 szczypta

Czekoladowy krem maślany

czekolada biała 100 g
masło 500 g
cappuccino śmietankowe 100 g
jaja 5 szt
cukier 2/3 szklanki

Do nasączenia

cappuccino śmietankowe 1 szklanka

Masa cukrowa

cukier puder 800 g
glukoza w proszku 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 70 ml
aromat śmietankowy
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kwiatek w doniczce

1.
Masa plastyczna.Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje dosypujemy glukozę i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Ważne, podgrzewać ją na parze inaczej może się przypalić i jest do wyrzucenia. Gdy płyn trochę przestygnie stopniowo dodajemy cukier puder , aromat i wyrabiamy. Masa początkowo bardzo się klei do rąk, ale pod koniec wyrabiania osiąga konsystencję modeliny. Do tak przygotowanej masy dodajemy barwniki spożywcze. Aby masa nie wysychała, odrywamy tylko potrzebnej nam wielkości kawałki, a resztę szczelnie owijamy folią. Przygotowujemy kwiatki i listki. Oraz Masę do owinięcia doniczki. Wszystkie gotowe ozdoby trzymamy przykryte aby nie wyschły.
2.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu przekroić biszkopt na 4 części. Ułożyć placki jeden na drugim i ściąć boki tak , aby miały razem kształt donicy na kwiaty. Ściętych resztek nie wyrzucamy. Kruszymy je do miseczki w dwóch łyżkach cappuccino rozpuszczamy szczyptę czarnego barwnika i mieszamy z okruchami z ciasta- To będzie nasza ziemia do kwiatów.
3.
Krem maślany.Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż do ochłodzenia masy.Czekoladę rozpuszczamy na parze i ją chłodzimy. Letnią czekoladę wmiksować w masło dodając po jednej łyżce. Następnie tak samo postępując dodajemy po łyżce masy jajecznej, aż do uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodajemy suche cappuccino i miksujemy do połączenia składników. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.
4.
Masę dzielimy na 5 części. Układamy placki od najmniejszego, nasączamy rozpuszczonym cappuccino i każdy smarujemy jedną częścią masy. Smarujemy boki ciasta, a do masy która została na sama górę dodajemy szczyptę czarnego barwnika i dopiero smarujemy górę tortu.
5.
Boki tortu obkładamy masą na doniczkę zawijając na górze rant. Górę posypujemy biszkoptową "Ziemią" Na wykałaczkach mocujemy kwiatki i listki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 21.09.2016 12:08
śliczny tort
halina17 20.09.2016 17:41
Ładnie wygląda tort.
Patrycja33 20.09.2016 13:21
ciekawe ciacho, pomyslowo podane :-)
Ewa Wojtaszko 20.09.2016 12:22
piękny torcik :)
Franciszek 20.09.2016 11:56
pięknie wygląda
mirosława4 20.09.2016 11:38
bajeczny ten kwiatek :)
Wafelek2601 20.09.2016 11:01
Bardzo ładny
Ania321 20.09.2016 09:48
pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak