tort kUbuś puchatek

mic

tort kUbuś puchatek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

masa śmietanowa

  • śmietana kremówka

    800 ml
  • serek mascarpone

    90 da
  • cukier puder

    10-12 łyzek

biszkopt jasny

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • cukier kryształ

    4/5 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • sól

    szczypta

pozostałe

  • brzoskwinie w puszce

    do smaku
  • polewa czekoladowa

    1 sztuka
  • dżem

    1 słoik jagodowy
  • barwnik spożywczy do ciast

    do wyboru
  • wiórki kokosowe

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tort kUbuś puchatek foto
Masa: Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywną masę, już pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sereki mieszamy mikserem zaledwie chwile, by pozbyć się grudek.

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2 - tort kUbuś puchatek foto
Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli.
Krok 3 - tort kUbuś puchatek foto
Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na małą tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni.
Krok 4 - tort kUbuś puchatek foto
Gotowy biszkopt dzielimy na części ja, akurat dzieliłem na małe 4. Każdy biszkopt nasączamy ponczem, ja dolny smarowałem dżemem, pozostałe masą i np na wierzch dodałem plasterki brzoskwini.
Krok 5 - tort kUbuś puchatek foto
Boki posmarowałem również masą , jak i wierzch tortu. Następnie wykałaczką narysowałem Kubusia Puchatka. Polewę rozpuściłem. Nabrałem w strzykawkę i zrobiłem kontury czarne, oczy itp. Wiórki barwiłem barwnikami, zawsze dawałem małą jego ilość i mieszałem, ewentualnie dodawałem go jeszcze, gdyż za duża ilość może spowodować, że uzyskamy zbyt intensywny kolor. Tak wypełniałem poszczególne części kubusia.
Krok 6 - tort kUbuś puchatek foto
Wierzch i boki tortu posypałem obficie wiórkami kokosowymi białymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dom-agi

22.04.2015 10:14
Świetny i taki uroczy!

Ola1young

22.04.2015 10:06
apetyczny ten torcik :)

ada.la

22.04.2015 07:02
śliczny torcik

Benita

21.04.2015 22:26
Kubuś jest super

gosia1988

21.04.2015 20:01
rewelacyjny tort

aginaa

21.04.2015 17:11
fajny torcik

Kasnaj

21.04.2015 16:19
śliczny torcik dla szkraba

Jadwiga/Jaga85

21.04.2015 15:26
śliczny torcik!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat