Przepis i sposób przygotowania na: tort księżniczka
Kroki postępowania
białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka ciągle ubijając. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki z sodą i mieszamy łyżką drewnianą. Cytrynę rolujemy i dodajemy jej połowę soku, mieszamy. wylewamy na blaszkę dużą pieczeniową. pieczemy w temp 190 stopni.
Masa czekoladowa:
Zagotowujemy szklankę mleka z 1/2 szklankę cukru. dodajemy buduń wymieszany z połową szklanki mleka do mleka gotującego się. . Następnie dodajemy margarynę i miksujemy.
żelatynę rozpuścic w 100ml wody zimnej i odstawić do napęcznienia na 5-10minut. Ja zostawiłem na 10 :) Miseczkę z żelatyną ustawić na garnku z gotującą się woda i rozpuścić ciągle mieszając. Nastepnie dodać 100g glukozy i po minucie zdjąć z ognia. Dodać margaryne , mi koleżanka podała konkretną firmę ale tutaj pisać nie można i wymieszać do rozpuszczenia. Do tak przygotowanej mieszanki dodawać powoli cukier puder (koniecznie przesiany i najlepiej z firmy kupiec). Kiedy masa bedzie nadawała się do zagniatania, prełozyc do czytej miski i powoli doypując cukier ugniatac jak ciasto do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Masa ma być plastyczna jak plastelina i nie kleic się ro rąk, nie jest to trudne, sam robiłem pierwszy raz:). Jeżeli chodzi o cukier puder ilość przybliżona zależy od marki, może go się wgnieść mniej niż 1 kg a nawet więcej.
Do wałkowania masy trzeba podsypać cukru pudru na blat lub stolnicę, bo lubi sie przyklejać.