Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT KOTEK

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka

kREM BUDYNIOWY

masło 400 g
mleko 2% 2 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 szt
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
kakao

KREM ŚMIETANOWY

śmietana kremówka 500 ml
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
kakao 2 łyżeczki

DODATKI

kakao do posypania
wiórki kokosowe
posypka czekoladowa
lukier zielony
lukier różowy
żelki
gotowa masa cukrowa

Porada

Gotową masę marcepanową możemy zastąpić masą cukrową wykonaną domowym sposobem, na którą potrzebne będzie:. 10g glukozy 80 dkg cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 70ml wody 3 łyżeczki margaryny

Przepis i sposób przygotowania na: TORT KOTEK

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Do oddzielonych żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Odstawiamy, żeby wyrosły.
Krok 1 - TORT KOTEK foto
2
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gdy urosną stopniowo dodajemy do ubitych białek i miksujemy na małych obrotach.
Krok 2 - TORT KOTEK foto
3
Mąkę tortową, kartoflankę i resztę proszku przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy do białek. Mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3 - TORT KOTEK foto
4
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Gotowy biszkopt odstawimy do wystygnięcia, a następnie kroimy na dwa równe spody.
Krok 4 - TORT KOTEK foto
5
Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier i gotujemy. Do reszty mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy i kartoflankę. Dokładnie mieszamy i powoli dodajemy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, do momentu powstania gęstego budyniu.
Krok 5 - TORT KOTEK foto
6
Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę, a następnie dodajemy budyń i kakao. Miksujemy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
Krok 6 - TORT KOTEK foto
7
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodając powoli żelatynę. Cukier waniliowy mieszamy z kakao, a następnie dodajemy do śmietany. Jeżeli kremówka będzie zbyt gęsta możemy dodać zimnego mleka.
Krok 7 - TORT KOTEK foto
8
Jeden z biszkoptów dekorujemy kremem budyniowym. Z drugiego spodu wykrawamy okrąg w formie elipsy. Dwa niewielkie kółka na policzki oraz dwa trójkąty na uszy. Biszkopt w kształcie elipsy nakładamy na pierwszy spód, układamy policzki i uszy kotka.
Krok 8 - TORT KOTEK foto
9
Spód owalny pokrywamy kremem śmietanowym, resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy głowę kota. Uszy kota posypujemy kakao, policzki posypką czekoladową. Z masy marcepanowej i zielonego lukru formujemy oczy i nakładamy na tort. Wąsy, nos i buzię formujemy z żelek i różowego lukru. Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi.

Krok 9 - TORT KOTEK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 19.11.2015 14:51
, super kazde dziecko o takim marzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak