Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Komunijny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort komunijny z tego przepisu wychodzi delikatny i kremowy. Brzoskwinie z puszki i dżem przełamują słodycz kremu śmietankowego. 

Składniki:

Biszkopt 1:

jajko 8 sztuk
mąka tortowa 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 1,5 szklanki
Biszkopt drugi
mąka tortowa 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 szt
sól szczypta
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Krem:

śmietana 30% 2 litry
serek mascarpone 750 gramów
śmietan fix 7 opakowań
cukier puder 8 łyżek
dżem wiśniowy 1 słoik
dżem brzoskwiniowy 1 słoik
brzoskwinie w puszce 1 puszka
wiórki kokosowe 200 gramów

Biszkopt 2:

mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczna 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

krem do tortów

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Komunijny

- tort komunijny z kremem śmietankowym i malinowym,

- krem na bazie serka mascarpone,

- tort wykończony kokosem,

Biszkopt 1:

1. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli, następnie dodajemy na przemian cukier z żółtkami ciągle miksując.

2. Mąki mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną.

3. Tak przygotowana masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka około 45-50 minut w temperaturze 180. Wielkość formy 24/39 cm.


Biszkopt 2:

1. Pieczemy tak samo tylko około 40 minut do suchego patyczka.

2. Po upieczeniu biszkopty opuszczamy na ziemie z wysokości około 40 cm - wtedy biszkopt nie opadnie. Studzimy.

3. Po ostudzeniu biszkopt 1 kroimy na 2 blaty, biszkopt 2 też przekroiłam na 2 z tym że dolny blat odkroiłam cieńszy, bo wykorzystałam go do innego ciasta.

Krem malinowy:

Gotowy krem malinowy przygotować zgodnie z instrukcją.

Krem śmietankowy:

1. Kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania śmietan fixy.

2. Serek mascarpone zmiksować i porcjami dodawać do ubitej śmietany tak, aby nam się wszystko dokładnie połączyło. Tak przygotowana masę wkładamy do lodówki

3. Brzoskwinie odsączamy na sicie i osuszamy rzecznikiem papierowym, kroimy w kostkę a sokiem nasączamy biszkopty.

Składanie tortu:

1. Spodni blat nasączamy sokiem, smarujemy dżemem brzoskwiniowym nakładamy masę śmietanową z serkiem, na masę nakładamy połowę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy lekko masą śmietanową i nakładamy 2 blat również nasączamy go sokiem, smarujemy dżemem wiśniowym nakładamy masę śmietanową (trochę masy zostawiamy do dekoracji tortu) nakładamy drugą połowę brzoskwiń lekko je wciskając w masę.

2. Nakładamy 3 blat, dociskamy, w połowie na środku z jednej i z drugiej strony ścinamy biszkopt, aby nadać kształt książki, również boczne boki trochę ścinamy pod skosem formując kształt książki.

3. Cały tort smarujemy gotowym kremem, boki obsypujemy kokosem ozdabiamy według uznania i dekorujemy kremem śmietankowym z serem mascarpone oraz koralikami ozdobami.

4. Gotowy tort włożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny a najlepiej na całą noc.

Więcej pomysłów na komunijne torty znajdziecie tutaj >>. Od Was zależy na jaki krem postawicie. Na tego rodzaju okazje sprawdzą się doskonale uniwersalne masy np. śmietankowo-owocowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 02.02.2017 17:09
Piękny tort!
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 10:14
Dziękuję za miłe komentarze.;)
mirosława4 02.02.2017 10:02
piękny ten torcik
Edith85 02.02.2017 09:51
Piękny tort
Krzysztof15 02.02.2017 05:57
wygląda apetycznie
gusia1000 01.02.2017 23:58
Tort idealny.
Renataj 01.02.2017 23:49
Pięknie wykonany. Pewnie był pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak