Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami
Pieczemy z tego przepisu.
Upieczony kroimy na równe 3 blaty.
MASA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.
W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.
Dodajemy do masy serowej.
Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ).
CAŁOŚĆ:
Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości!
Smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy ostatnim blatem.
Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.
Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.
Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.
Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.
Zostawiamy na kilka godzin w lodówce ” do przegryzienia „