Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kokosowo-malinowy

4.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny tort kokosowo-malinowy z dodatkiem żelu malinowego i świeżych owoców. 

Składniki:

Biszkopt

jaja 4 szt.
mąka pszenna 150 ml.
cukier 150 ml
mąka ziemniaczana 50 ml

Krem kokosowy

mleczko kokosowe 400 mililitrów
mleko 2% 250 mililitrów
budyń śmietankowy 2 sztuki
wiórki kokosowe 100 gramów
cukier puder 3 łyżki
masło 200 gramów

Żel malinowy

maliny świeże 400 gramów
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczna 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Dekoracja

śmietanka słodka 200 gramów
cukier puder 1 łyżka
wiórki kokosowe do obsypania wedle uznania
maliny do dekoracji wedle uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowo-malinowy

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka (pojedynczo). Na bardzo wolnych obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki.

Papierem wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 160-170ºC do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Odstawić ciasto do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od ścianek tortownicy i wyjąć z formy.

Krem kokosowy:

Mleczko kokosowe zagotować. W mleku rozrobić proszek budyniowy, dodać go do gotującego się mleczka kokosowego i na małym ogniu, stale mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać zimny budyń. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Żel malinowy:

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. Powstały po przetarciu sok wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody. Żelatynę rozrobić w łyżce gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę i mąkę ziemniaczaną dodać do soku malinowego. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Dekorowanie:

Przestudzony biszkopt przekroić podwójnie. Pierwszy blat posmarować tężejącym żelem malinowym, na niego wyłożyć część kremu kokosowego. Położyć drugi blat, posmarować go żelem malinowym i na niego wyłożyć krem kokosowy. Przyłożyć trzecim blatem. Całość tortu posmarować resztą kremu kokosowego. Boki obsypać kokosem.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietaną udekorować wierzch tortu. Wyłożyć maliny.

Tort przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 06.02.2014 08:49
piękny torcik
RenataZ-et 12.12.2013 22:11
bajeczny deser :)
alaaa 11.11.2013 21:43
ale śliczny, wspomnienie lata
ana1 29.10.2013 18:00
cudny tort
mysza75 09.09.2013 13:37
jakie pyszności :-)
Janina 03.09.2013 14:10
Super piękny torcik, smaczne ciacho;)
msmors 03.09.2013 12:36
piękny torcik
Wiesława1 03.09.2013 12:20
wyglada tak delikatnie i pysznie
joanna30 03.09.2013 12:16
Na pewno pyszny ten torcik i pięknie sie prezentuje
Renataj 03.09.2013 11:50
Prezentuje się bardzo apetycznie.
Olga_SK 03.09.2013 11:05
Cudnie się prezentuje! I te smaki... Mmmmm... Pycha :)
Megg 03.09.2013 10:36
przepiękny torcik!!!!
mufinka79 03.09.2013 10:07
Pięknie wygląda, pyszny sernik :)
Ania321 03.09.2013 09:07
cieszy oko i z pewnością podniebienie :)
Renata 03.09.2013 08:10
piękny jest!!!
Agnieszka-87-25 03.09.2013 08:01
wygląda bajecznie
Lis 03.09.2013 02:21
Małe arcydzieło:)
Adamorek 02.09.2013 23:52
wygląda bosko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak