Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jaja
4 szt. -
mąka pszenna
150 ml. -
cukier
150 ml -
mąka ziemniaczana
50 ml
Krem kokosowy
-
mleczko kokosowe
400 mililitrów -
mleko 2%
250 mililitrów -
budyń śmietankowy
2 sztuki -
wiórki kokosowe
100 gramów -
cukier puder
3 łyżki -
masło
200 gramów
Żel malinowy
-
maliny świeże
400 gramów -
cukier
1 łyżka -
mąka ziemniaczna
2 łyżeczki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Dekoracja
-
śmietanka słodka
200 gramów -
cukier puder
1 łyżka -
wiórki kokosowe
do obsypania wedle uznania -
maliny
do dekoracji wedle uznania
Przepis i sposób przygotowania Tort kokosowo-malinowy
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka (pojedynczo). Na bardzo wolnych obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki.
Papierem wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 160-170ºC do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Odstawić ciasto do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od ścianek tortownicy i wyjąć z formy.
Krem kokosowy:
Mleczko kokosowe zagotować. W mleku rozrobić proszek budyniowy, dodać go do gotującego się mleczka kokosowego i na małym ogniu, stale mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać zimny budyń. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Żel malinowy:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. Powstały po przetarciu sok wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody. Żelatynę rozrobić w łyżce gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę i mąkę ziemniaczaną dodać do soku malinowego. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dekorowanie:
Przestudzony biszkopt przekroić podwójnie. Pierwszy blat posmarować tężejącym żelem malinowym, na niego wyłożyć część kremu kokosowego. Położyć drugi blat, posmarować go żelem malinowym i na niego wyłożyć krem kokosowy. Przyłożyć trzecim blatem. Całość tortu posmarować resztą kremu kokosowego. Boki obsypać kokosem.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietaną udekorować wierzch tortu. Wyłożyć maliny.
Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)