Tort kokosowo-malinowy

Tort kokosowo-malinowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny tort kokosowo-malinowy z dodatkiem żelu malinowego i świeżych owoców. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    4 szt.
  • mąka pszenna

    150 ml.
  • cukier

    150 ml
  • mąka ziemniaczana

    50 ml

Krem kokosowy

  • mleczko kokosowe

    400 mililitrów
  • mleko 2%

    250 mililitrów
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • wiórki kokosowe

    100 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    200 gramów

Żel malinowy

  • maliny świeże

    400 gramów
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

Dekoracja

  • śmietanka słodka

    200 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    do obsypania wedle uznania
  • maliny

    do dekoracji wedle uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort kokosowo-malinowy

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka (pojedynczo). Na bardzo wolnych obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki.

Papierem wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 160-170ºC do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Odstawić ciasto do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od ścianek tortownicy i wyjąć z formy.

Krem kokosowy:

Mleczko kokosowe zagotować. W mleku rozrobić proszek budyniowy, dodać go do gotującego się mleczka kokosowego i na małym ogniu, stale mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać zimny budyń. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Żel malinowy:

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. Powstały po przetarciu sok wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody. Żelatynę rozrobić w łyżce gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę i mąkę ziemniaczaną dodać do soku malinowego. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Dekorowanie:

Przestudzony biszkopt przekroić podwójnie. Pierwszy blat posmarować tężejącym żelem malinowym, na niego wyłożyć część kremu kokosowego. Położyć drugi blat, posmarować go żelem malinowym i na niego wyłożyć krem kokosowy. Przyłożyć trzecim blatem. Całość tortu posmarować resztą kremu kokosowego. Boki obsypać kokosem.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietaną udekorować wierzch tortu. Wyłożyć maliny.

Tort przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

krokus 06.02.2014 08:49
piękny torcik
RenataZ-et 12.12.2013 22:11
bajeczny deser :)
alaaa 11.11.2013 21:43
ale śliczny, wspomnienie lata
ana1 29.10.2013 18:00
cudny tort
mysza75 09.09.2013 13:37
jakie pyszności :-)
Janina 03.09.2013 14:10
Super piękny torcik, smaczne ciacho;)
msmors 03.09.2013 12:36
piękny torcik
Wiesława1 03.09.2013 12:20
wyglada tak delikatnie i pysznie
joanna30 03.09.2013 12:16
Na pewno pyszny ten torcik i pięknie sie prezentuje
Renataj 03.09.2013 11:50
Prezentuje się bardzo apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat