Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

masa kokosowa

bułka czerstwa 1 szt - kajzerka
mleko 375 ml
cukier 1/3 szklanki
wiórki kokosowe 100 g
masło 150 g

dodatkowo

śmietana 30% 400 g
fix do śmietany 2 szt
cukier puder 1 łyżka
borówka amerykańska
dżem z owoców leśnych 1 słoiczek
mięta liście
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier, następnie stale miksując dodajemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Uzyskane ciasto wylewamy do tortownicy.
Krok 1 - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami foto
2
Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 30 minut -do suchego patyczka. Wyciągamy biszkopt i z wysokości 20-30 cm upuszczamy dwukrotnie na podłoże. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Krok 2 - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami foto
3
Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem.
Krok 3 - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami foto
4
Masa kokosowa: czerstwą kajzerkę zalewamy szklanką mleka, kiedy zmięknie rozdrabniamy np tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub blendujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobniona kajzerkę oraz wiórki kokosowe - gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Studzimy.
Masło miksujemy, dodajemy porcjami zimną masę kokosową.
Uzyskaną masę nakładamy na dżem
Krok 4 - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami foto
5
Na masę kokosową nakładamy drugi blat biszkoptowy.
Krok 5 - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami foto
6
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz fixu.
Powstała masą śmietankową smarujemy cały tort, dekorujemy pozostałością masy. Na środek wykładamy borówki, boki oprószamy wiórkami kokosu.
Wstawiamy do lodówki na około 2h.
Podajemy ze dekorując świeżą miętą
Krok 6 - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.06.2016 10:21
Wspaniale się prezentuje.
Alex_M 31.05.2016 06:20
dobry torcik :)
Ewa Wojtaszko 25.05.2016 22:28
wygląda bajecznie *.*
Konczi 25.05.2016 20:38
Dziękuję :) Był pyszny - polecam :)
Bernadeta1 25.05.2016 19:11
wygląda rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
ania2610 25.05.2016 16:16
świetnie wygląda, bardzo apetycznie :)
Kolorowa 25.05.2016 15:51
Doskonale wygląda, zwłaszcza na takiej trawie ;)
Maridka19 25.05.2016 14:30
Ale pięknie wygląda :)
UrszulaS 25.05.2016 12:54
Super efekt wizualny pz daleka wygląda jak kwietniki :)to
Czyki 25.05.2016 12:05
Wspaniały tort, cudownie wiosenny i na pewno pachnący:):) Po prostu idealny:):)
Renataj 25.05.2016 11:36
Rewelacyjnie się prezentuje:)
pestka 25.05.2016 10:39
wygląda pysznie
2milutka 25.05.2016 09:36
wspaniały torcik ;)
Krystyna32 25.05.2016 09:11
bardzo apetyczny
Ola1984 25.05.2016 08:19
Mniam, wygląda obłędnie :)
Franciszek 25.05.2016 00:43
pyszny do kawy
gusia1000 25.05.2016 00:19
Na pewno jest smaczny.
Iwusia 24.05.2016 23:45
pięknie się prezentuje
norweska20 24.05.2016 23:35
prezentuje się rewelacyjnie
KORAL 24.05.2016 22:46
Piękny .. i smaczny ;)
Wafelek2601 24.05.2016 22:28
Pyszniutki
krokus 24.05.2016 21:48
bardzo apetyczny torcik
Babeczka35 24.05.2016 21:43
Śliczny torcik.
Anna169Hosz 24.05.2016 21:40
Na pewno pyszny:)
Konczi 24.05.2016 21:20
Dziękuję, Agnieszko częstuj się proszę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak