Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kokosowo-ananasowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 8 szt
cukier kryształ 8 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek

Biszkopt kokosowy

białko 5 szt
wiórki kokosowe 25 dag
cukier kryształ 1 szklanka
tłuszcz do formy

masa ananasowa

masło 2 kostki
margaryna 1 kostka
jajko 3 szt
cukier kryształ 12 łyżek
spirytus do smaku
ananas w puszce 1 puszka

Do dekoracji

truskawki świeże
biszkopty okrągłe
czekolada gorzka 1 tabliczka

Porada

Średnica tortownicy to 25cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowo-ananasowy

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt jasny z 8 jaj: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, gdy przestygnie przekroić na połowę.
Krok 1 - Tort kokosowo-ananasowy foto
2
Upiec biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do okrągłej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min.
Krok 2 - Tort kokosowo-ananasowy foto
3
Masa ananasowa: Jajka ubić wraz z cukrem na zimno ok 10 min, po czym ubijać nad gorącą parą ok 5 min i kolejno kilka minut na zimno, masę jajeczna przestudzić. Margarynę wraz z masłem utrzeć, najlepiej w makutrze). Dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając, dodawać delikatnie ucierając spirytus do smaku. Ubrać ok 8 kopiatych łyżek masy do osobnej miseczki (do dekoracji tortu) Do masy dodać pokrojone w drobną kostkę ananasy, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Tort kokosowo-ananasowy foto
4
Przełożenie tortu: Spód biszkoptu jasnego ułożyć na paterze, wyłożyć na nim połowę masy ananasowej, kolejno ułożyć biszkopt kokosowy (układamy do góry papierem do pieczenia i kolejno go ściągamy), wysmarować pozostałą częścią masy ananasowej i przykryć wierzchem jasnego biszkoptu.
Krok 4 - Tort kokosowo-ananasowy foto
5
Odłożoną masą wysmarować brzegi tortu a kolejno obsypać pokruszonymi w blenderze biszkoptami. Pozostałą masę przełożyć do szprycy dekoracyjnej i wykonać różyczki na brzegu tortu. Kawałki czekolady gorzkiej przełożyć do garnuszka, dodać 5 łyżek zimnej wody i rozpuścić. Czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować tort truskawkami wedle uznania.
Krok 5 - Tort kokosowo-ananasowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.01.2017 14:36
Smaczne ciasto
IZABELA29 29.12.2016 16:46
Super wygląda
KORAL 29.12.2016 15:53
Ładny i smaczny :)
Jadwiga/Jaga85 29.12.2016 14:52
piękny torcik
ada.la 29.12.2016 14:47
pyszny torcik
Patrycja33 29.12.2016 14:24
bardzo smakowity!!!
mysza75 29.12.2016 13:08
jaki pyszny torcik
Wiesława1 29.12.2016 12:40
Pysznie wygląda
Wacław 29.12.2016 12:10
doskonały tort :-)
Krystyna32 29.12.2016 11:53
wspaniały :):):)
bertpvd 29.12.2016 11:31
tort jak z najlepszej cukierni
RenataZ-et 29.12.2016 11:24
wygląda bardzo apetycznie :)
mirosława4 29.12.2016 11:23
wyśmienity !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak