Przepis i sposób przygotowania na: Tort kinder
Biszkopt jasny
Białka 5 jajek ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Do puszystej masy dodać mąki przesiane (1/2 szkl. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki ziemn.) oraz 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i upiec w temp 180 st. ok 40 min.
Biszkopt ciemny
Wszystko robimy dokładnie tak jak przy biszkopcie jasnym dodając razem z mąką jeszcze kakao.
Śmietanka
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Gdy śmietana jest już sztywna dodajemy sok z cytryny, cukier puder, oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Upieczone biszkopty przecinamy na krążki. Każdy krążek nasączamy (woda, sok z cytryny, cukier puder, alkohol) na jasny krążek ciasta wykładamy porcję śmietany i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy krążkiem ciemnego biszkopta, nasączamy i wykładamy kolejną porcję śmietany. Na wierzch układamy jasny krążek i całość jw.
Wierzch i boki smarujemy śmietaną. Do dekoracji tortu użyłam czekoladek kinder, rurek z nadzieniem, wafelków w czekoladzie. Do boków tortu przyklejamy rurki - mogą być równe lub jak tu różnej długości. Gdy rurki pokrywają już całość zawiązujemy wstążkę aby całość lepiej się ściągnęła. Wierz tortu dekorujemy czekoladkami różnego rodzaju wg własnego pomysłu.