Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
mąka
budyń
orzechy włoskie
wiórki kokosowe
kawa rozpuszczalna
cukier
cukier puder
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką

Kroki postępowania

1
Biszkopt kawowy:
10 jajek
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej

Placek bezowo-orzechowy:
6 białek
25 dag cukru
25 dag orzechów włoskich
cukier waniliowy

Masa kokosowa:
20 dag kokosu
20 dag cukru pudru
3/4 szkl mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa jajeczna:
5 jajek
4 masła w temp. pokojowej
1 2/3 szkl cukru

Posypka waflowa i róże z masy cukrowej

Biszkopt: Białka z cukrami ubić na sztywna pianę. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Proszek do pieczenia, budynie, mąkę i kawę przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Wylać na blaszkę wysmarowana masłem i wysypaną mąką. Piec w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 placki.
Krok 1 - Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką foto
2
Placek bezowo-orzechowy: Białka ubić z cukrami na sztywna pianę, wmieszać posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu aż nabierze złotego koloru.
Krok 2 - Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką foto
3
Masa kokosowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić.

Masa jajeczna: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę, ostudzić. Masła utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej.
Krok 3 - Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką foto
4
Przełożenie: biszkopt kawowy- masa- placek bezowo-orzechowy- masa- masa kokosowa- masa- biszkopt kawowy- masa na cały tort.

Biszkopt można nasączyć alkoholem.
Masa kokosowa jest dość gęsta więc nakładałam ją małą łyżeczką aby była równomiernie rozłożona.
Masę jajeczną smarować dosyć cienko gdyż tort jest wysoki.
Krok 4 - Tort kawowo-orzechowy z kokosową wkładką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 30.03.2015 17:41
Super! Sama bym chciała mieć taki na swoich urodzinach! : ) : )
Sarenka 05.07.2013 08:03
Piękny i ten smak..!
IZABELA29 19.06.2013 11:58
piękny torcik
migotka28 18.06.2013 17:50
cudny torcik ta niebieska dekoracja bardzo mi sie podoba
Barbara13 18.06.2013 15:23
Prześliczny:)
Kuchenka 18.06.2013 15:03
piękny torcik
kasienka23 18.06.2013 14:40
śliczny torcik!
halina17 18.06.2013 14:16
Ładny torcik.
kriko 18.06.2013 14:15
super wyglada
Krzysztof15 18.06.2013 13:52
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak