Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowo - orzechowy

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem:
margaryna 2 kostki
jajko 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mleko 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna 4 łyżki
spirytus 1 łyżka
Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 6 łyżek
DODATKOWO:
dżem jagodowy 1 słoik
śmietana czekoladowa 30% 300 ml
kawa rozpuszczalna 1/2 szklanki
orzechy włoskie 3/4 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowo - orzechowy

Kroki postępowania

1
Krem: Sparzone i wytarte do sucha jajka w całości wybić do miski, dodać cukier i utrzeć do białości, następnie dolać ciepłe mleko i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą, masę jajeczną ubijać na parze kilka minut, aż całość zgęstnieje na koniec ubijania dodać do masy sypką kawę rozpuszczalną i mieszać, aż się rozpuści. Miskę zdjąć z garnka i dobrze wystudzić, następnie do zimnej masy dodawać po kawałeczku margarynę ( można oczywiście ją zastąpić masłem, ale ja użyłam dobrej margaryny i też była bardzo pyszna i puszysta masa), masę cały czas ucierać do wykończenia się margaryny i uzyskania gładkiego kremu, na koniec, aby wydobyć lepszy smak kremu dodać ostrożnie spirytus.
Krok 1 - Tort kawowo - orzechowy foto
2
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitej piany z białek dodać cukier i jeszcze ubijać, aż będą bardzo sztywne. Żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po wymieszaniu dosypać orzechy i dolać olej, ostrożnie wymieszać. Okrągłą formę (20 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec 35 minut w temp. 180 st po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 krążki, nasączyć je kawą.
Krok 2 - Tort kawowo - orzechowy foto
3
Dolny krążek ciasta posmarować połową dżemu, a na dżemie rozsmarować warstwę kremu, przykryć drugim i tak samo posmarować dżemem oraz kremem ( pamietając o zostawieniu kremu do dekoracji) .
Krok 3 - Tort kawowo - orzechowy foto
4
Ja użyłam gotowej śmietanki czekoladowej, ale śmiało można ubić zwykłą śmietankę 30% z dodatkiem kakao, ubitą śmietanką posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić zostawionym kremem i cząstkami orzechów, schłodzić.
Krok 4 - Tort kawowo - orzechowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.09.2014 20:47
wspaniały tort na 5
plocia 14.02.2014 19:47
Aż ślinka cienie, pyszny ten torcik.
anemon 13.01.2014 10:14
Jesteś mistrzynią tortów. Piękny, no i te smaki...
Mniam 12.01.2014 16:32
Wspaniale wygląda. Smaki przecudne, pyszne połączenie orzechów i kawy.
Małgorzata9 12.01.2014 12:54
ale smaczności podajesz
V_kuchareczka 12.01.2014 12:43
znakomicie wygląda
Niki22 12.01.2014 12:24
prezentuje się pięknie :)
SmakolykiJoanny 12.01.2014 12:18
Ładna dekoracja , na pewno smaczny :)
Megg 12.01.2014 12:07
przepiękny torcik
patryska76 12.01.2014 11:52
Po prostu raj dla podniebienia ;-)
GOSIA18 12.01.2014 11:02
prezentuje się wyśmienicie
Patriszja
Patriszja 12.01.2014 11:00
smacznie wygląda ;)
Anna133 12.01.2014 10:11
to musi być wyśmienite !!!
Konczi 12.01.2014 09:51
wow jaki piękny tort, pycha !
Katarzyna59 12.01.2014 09:37
pyszny tort
Ola1984 12.01.2014 09:35
Uwielbiam orzechowe torty i ciasta.
teresa18 12.01.2014 09:27
Pysznosci:-)
Aga-25 12.01.2014 09:27
pysznności :)
Agnieszka-87-25 12.01.2014 09:18
wspaniały torcik
Kasia35 12.01.2014 09:03
wow - coś pysznego
Krzysztof15 12.01.2014 09:03
pyszny torcik
cukiereczek 12.01.2014 08:49
piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak