Przepis i sposób przygotowania na: Tort karmelowy z musem waniliowym
Masło i smalec siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite z cukrem i cukrem waniliowym białko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia formie o średnicy 23cm. Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia (ok. 25-30 min).
NADZENIE OWOCOWE:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy małe kawałki. Wkładamy do rondla z cukrem i gotujemy do czasu zredukowania soku z owoców.
MUS WANILIOWY:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zagotowujemy ¾ szklanki kremówki i wlewamy powoli i delikatnie do masy z żółtek ciągle ubijając. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Resztę kremówki ubijamy dodając pod koniec ubijania ostudzoną żelatynę i miąższ z wanilii. Łączymy z masą z żółtek. Ubijamy białka z szczypta soli. Dodajemy do nich masę śmietanowo-żółtkową.
Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika studzimy. Nakładamy na nie całość masy karmelowej, a następnie nadzienie owocowe. Przykrywamy wszystko musem waniliowym. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem udekorować kawałkami rabarbaru i listkami mięty.