Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kakaowy z musem czekoladowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier kryształ 10 łyżek

Mus czekoladowy

czekolada gorzka 2 tabliczki
śmietana kremówka 400 ml
białko 2 sztuki

Lukier

woda gorąca 75 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
glukoza w płynie 3 łyżki
cukier puder do smaku
barwnik spożywczy do ciast do smaku

Masa maślana

masło 200 g
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
sok z cytryny 1/2 owocu

Poncz

herbata 250 ml
sok z cytryny 1/2 owocu
cukier do smaku
alkohol 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowy z musem czekoladowym

Białkaubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i dosypuję do masy jajecznej mieszając łopatką.
Blaszkę o wym 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 35 min.
Upieczony biszkopt wyjmuję na kratkę i zostawiam do wystygnięcia. Zimny kroję na trzy części.

200 ml śmietanki podgrzewam do wrzenia, zalewam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijam na pianę, kremówkę ubijam na sztywno.
Zimną, rozpuszczoną czekoladę miksuję na najwyższych obrotach, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie łączę ją delikatnie z ubitą kremówką, a potem z pianą z białek, za pomocą łopatki.

Składniki na poncz mieszam ze sobą i odstawiam. Nasączam jeden blat biszkoptu, wykładam połowę musu czekoladowego, przykrywam drugim blatem, nasączam i wykładam resztę musu. Nakrywam trzecim blatem, nasączam i wstawiam do lodówki.

Miękkie masło utarłam na puch, Żółtka utarłam z cukrem na parze, następnie połączyłam z masłem i doprawiałam do smaku sokiem z cytryny. Masą posmarowałam wierzch i boki tortu i ponownie schłodziłam w lodówce.

W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę, dodaję glukozę i mieszam. Cukier puder dodaję porcjami do uzyskania elastycznej masy. Masę plastyczną dzielę na trzy nierówne części, największą zabarwiłam kakao, mniejszą zabarwiłam barwnikiem czerwonym, a najmniejszą pozostawiłam białą.

Zimny tort obłożyłam czekoladową masą plastyczną z czerwonej zrobiłam kokardę, a z białej różę, która ułożyłam na środku tortu. Dodatkowo z białej polewy zrobiłam ozdobny wzorek na torcie :)
Tak przygotowany tort wstawiam na całą noc do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 11.07.2016 13:57
Torcik naprawdę kuszacy
Renataj 10.07.2016 21:18
Piękna dekoracja :)
Urszula Świeca 10.07.2016 18:08
Smaczny torcik.))
KORAL 10.07.2016 17:19
Bardzo ładny i na pewno smaczny :)
mirosława4 10.07.2016 16:57
piękny ten torcik
Megg 10.07.2016 16:24
przepiękny torcik :-)
Futka 10.07.2016 15:56
Śliczny torcik :) Mniam
Bernadeta1 10.07.2016 15:51
pięknie się prezentuje i na pewno smaczny
Grazyna0211 10.07.2016 14:25
smaczny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak