Tort kakaowy z frużeliną wiśniową

Tort kakaowy z frużeliną wiśniową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT KAKAOWY

  • mąka tortowa

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • kakao

    30 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • jajka

    5 sztuka

DO NASĄCZENIA

  • nalewka wiśniowa

    1/2 szklanka
  • sok z wiśni

    1/2 szklanka
  • sok z cytryny

    1/4 szklanka

FRUŻELINA WIŚNIOWA

  • sok z wiśni

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • wiśnie mrożone

    1 kilogram
  • sok z cytryny

    2 łyżka
  • cukier

    3 łyżka

KREM

  • serek mascarpone

    750 gram
  • śmietana kremówka

    300 mililitr
  • cukier puder

    2 łyżka

DO DEKORACJI

  • wiśnie kandyzowane

  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania.
Krok 2 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Krok 3 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
Kakao i obie mąki wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Delikatnie mieszając silikonową szpatułką połączyć z masą jajeczną.

Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.

Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Krok 4 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krok 5 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
FRUŻELINA WIŚNIOWA: owoce przełożyć do rondelka i odstawić na chwilę, aż się lekko rozmrożą. Następnie postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty.
Syrop z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia.

KREM: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, podkoniec dodać cukier puder. Mascarpne lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.

WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 mieszaniny nalewki, syropu i soku z cytryny. Wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej, a następnie 1/3 kremu. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć i posmarować kremem.
Krok 6 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
Tort udekorować wiórkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

11.11.2015 17:07
wspaniały torcik

MAR3STA

03.11.2015 22:20
uwielbiam takie torty

Ola1984

02.11.2015 19:58
Mniam, wygląda obłędnie. Skusiłabym się na kawałeczek, nawet dwa ;)

ania2610

02.11.2015 15:47
wygląda pysznie!

Monika-twin

02.11.2015 14:31
fajny tort.

Wiesława1

02.11.2015 09:10
świetny deserek

Ewa Wojtaszko

02.11.2015 08:51
pyszności !

bietka

02.11.2015 08:50
śliczny torcik i musi być pyszny :)

berys18

02.11.2015 08:40
piękny tort

Poison1988

02.11.2015 08:36
cudny torcik! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat