Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kakaowy z frużeliną wiśniową

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY

mąka tortowa 100 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
kakao 30 gram
cukier puder 100 gram
jajko 5 sztuka

DO NASĄCZENIA

nalewka wiśniowa 1/2 szklanka
sok z wiśni 1/2 szklanka
sok z cytryny 1/4 szklanka

FRUŻELINA WIŚNIOWA

sok z wiśni 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
wiśnie mrożone 1 kilogram
sok z cytryny 2 łyżka
cukier 3 łyżka

KREM

serek mascarpone 750 gram
śmietana kremówka 300 mililitr
cukier puder 2 łyżka

DO DEKORACJI

wiśnie kandyzowane
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowy z frużeliną wiśniową

Kroki postępowania

1
BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania.
Krok 1 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
2
Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Krok 2 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
3
Kakao i obie mąki wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Delikatnie mieszając silikonową szpatułką połączyć z masą jajeczną.

Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.

Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
4
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krok 4 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
5
FRUŻELINA WIŚNIOWA: owoce przełożyć do rondelka i odstawić na chwilę, aż się lekko rozmrożą. Następnie postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty.
Syrop z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia.

KREM: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, podkoniec dodać cukier puder. Mascarpne lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.

WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 mieszaniny nalewki, syropu i soku z cytryny. Wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej, a następnie 1/3 kremu. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć i posmarować kremem.
Krok 5 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto
6
Tort udekorować wiórkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
Krok 6 - Tort kakaowy z frużeliną wiśniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.11.2015 17:07
wspaniały torcik
MAR3STA 03.11.2015 22:20
uwielbiam takie torty
Ola1984 02.11.2015 19:58
Mniam, wygląda obłędnie. Skusiłabym się na kawałeczek, nawet dwa ;)
ania2610 02.11.2015 15:47
wygląda pysznie!
Monika-twin 02.11.2015 14:31
fajny tort.
Wiesława1 02.11.2015 09:10
świetny deserek
Ewa Wojtaszko 02.11.2015 08:51
pyszności !
bietka 02.11.2015 08:50
śliczny torcik i musi być pyszny :)
berys18 02.11.2015 08:40
piękny tort
Poison1988 02.11.2015 08:36
cudny torcik! :)
ben-ka 02.11.2015 08:36
Bardzo apetyczny torcik zrobiłaś.
Krzysztof15 02.11.2015 08:32
super torcik
Dorota76 02.11.2015 07:29
poproszę kawałek
Mniam 02.11.2015 07:08
Fantastyczny torcik! Moje smaki, więc się oblizuję na jego widok :)
Franciszek 02.11.2015 00:39
pyszny do kawki
norweska20 02.11.2015 00:04
smakowita i bardzo apetyczna propozycja
Barbara13 01.11.2015 23:21
Chętnie bym porwała kawałeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak