Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort kakaowy z cappuccino i konfiturą z róży

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
mąka pszenna tortowa 2/3 szk
cukier puder 3/4 szk
kakao 1/3 szk
Krem:
mascarpone 500 g
śmietanka 22% 150 g
cukier puder 4 łyżki
cappuccino waniliowe 4 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
orzechy włoskie do smaku
konfitura 5 łyżek
Syrop: 1 rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: tort kakaowy z cappuccino i konfiturą z róży

biszkopt: Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej), ubić na sztywno, dodawać powoli cukier puder, następnie po żółtku i delikatnie miksować. Na sam koniec przesiać mąkę i kakao, dodać syrop rumowy. Całość delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm). Piec w temp.170C przez 40min. Przestudzony biszkopt podzielić na 3 blaty.
Każdy z blatów nasączyć herbatą z cytryną.
masa: W naczyniu zmiksować serek mascarpone z cukrem, śmietanką, ekstraktem i cappuccino.
tort: Na paterze lub spodzie tortownicy umieścić pierwszy blat, dokładnie rozsmarować konfiturę, nałożyć porcję kremu cappuccino. Podobnie postąpić z drugim blatem. Po przykryciu tortu ostatnią częścią biszkoptu, całość posmarować cienką warstwą kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 11.01.2014 23:13
Prezentuje się rewelacyjne, z pewnością tak też smakuje :)
patryska76 09.01.2014 21:18
Zdecydowanie moje smaki ;-)
Niki22 09.01.2014 19:44
aż ślinka cieknie :)
Sroczka 09.01.2014 19:42
Ale bym chciała kawałeczek zjeść, pycha.
Róża1 09.01.2014 19:20
wyśmienity torcik:-) , moje smaki:-)
Pyszota 09.01.2014 19:01
smacznie wygląda
usmiech 09.01.2014 18:44
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak