Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kajmakowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt x2

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Biszkopt x1

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
kakao ciemne 1 łyżeczka

Krem

budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 0,5 litra
cukier puder 2 łyżki
margaryna 25 dag
masa krówkowa o smaku kajmaku 20 dag

Polewa

biała czekolada 5 dag
masa krówkowa o smaku kajmaku 20 dag

Dodatkowo

biała czekolada 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kajmakowy

1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt jasny, a z kolei kakaowy biszkopt robimy tak samo tylko, że dodajemy kakao.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec po łyżce kajmaku dodajemy do masy i ucieramy.
9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy na boki i nim je smarujemy.
10. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak się wszystko nam ładnie rozpuści to smarujemy nią wierzch tortu.
11. Czekoladę białą ścieramy i obtaczamy/posypujemy nią boki tortu.
12. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
13. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak