Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jagodowy z roladkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
mąka pszenna 2/3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Rolada jagodowa

jajko 4 szt
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
jagody w żelu 250 g

Krem

śmietana kremówka 750 ml
fix do śmietany 24 g
serek mascarpone 125 g
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
jagody 300 g

Dodatkowo

borówka amerykańska 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jagodowy z roladkami

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Rolada jagodowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka. Miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączamy mikser i dosypujemy partiami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze o wymiarach 35x35 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 12 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na czystą ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia. Jeszcze ciepła roladę zawijamy w ściereczkę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do jagód w żelu lub konfitury. Rozwijamy roladę i dokładnie smarujemy ją jagodami. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Krem:
Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Odkładamy 1/3 śmietany do osobnej miski. Wlewamy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Do pozostałej części dodajemy jagody oraz resztę żelatyny , miksujemy do połączenia składników.
Złożenie tortu:
Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru. Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu. Na wierchu tortu wykładamy borówki amerykańskie do dekoracji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.09.2015 16:29
Pysznie wygląda.
Krzysztof15 29.09.2015 06:19
super pomysł
Janina 28.09.2015 20:15
Świetne ciacho;)
Ada-Gaba 28.09.2015 18:57
pomysłowy torcik
Wiesława1 28.09.2015 17:58
musi być pyszny
Aannkaa82 28.09.2015 17:26
fajne ciacho
pestka 28.09.2015 14:06
wspaniały tort
Konczi 28.09.2015 14:00
pomysłowy torcik
Anna169Hosz 28.09.2015 13:47
Ślicznie się prezentuje.
Asik32 28.09.2015 13:05
torcik wygląda wyśmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak