Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jagodowy z owocami lata

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuka
cukier 200 gram
mąka tortowa 150 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
sól 1 szczypta

Krem jagodowy

śmietana 30% 700 mililitr
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 4 łyżka
biała czekolada 90 gram
jagody 250 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Poncz

woda 1/2 szklanka
sok z cytryny 3 łyżka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

maliny świeże 100 gram
truskawki 100 gram
jagody 100 gram
czereśnie 100 gram
czekolada gorzka 20 gram
czekolada biała 20 gram
mięta liście 10 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jagodowy z owocami lata

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem jagodowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jagody zblendować, do jagód dodać żelatynę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do temp. pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jagody z żelatyną. Zmiksować do połączenia się składników.
Wykończenie: Blat biszkoptowy nasączyć ponczem. Krem podzielić na 3 porcje. Rozsmarować 1 porcję kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem i wysmarować kolejną porcją kremu. Przykryć trzecim blatem, lekko go nasączając. Ostatnią porcją kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Owoce umyć i osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, z czereśni pestki. Tort udekorować owocami, posypać czekoladami i ozdobić listkami świeżej mięty. Tort wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.07.2017 09:19
Dziękuję :)
paula191919 26.03.2017 11:40
Oj widać dużo starania... gratuluję talentu!
Bożena Matuszczyk 02.03.2017 11:44
Śliczny ,apetyczny i kuszący torcik.;)
Marta Ryżek-Kalkowska 11.02.2017 20:04
Bajeczny torcik :)
Jagódka77 06.02.2017 11:58
ależ on wspaniale wygląda, ręka sama się wyciąga po kawałek
Grazyna0211 03.11.2016 09:07
pyszny torcik
Róża1 14.09.2016 09:26
ale kusisz ytm torcikiem :-)
Diana Rusiłowicz 08.09.2016 01:07
Prawdziwe arcydzieło :)
Patrycja33 07.09.2016 13:33
wow! piekny tort :-)
Klausia 07.09.2016 11:36
jem oczami :D
kasia.s 01.09.2016 12:36
Rewelacyjny :)
Babeczka35 01.09.2016 07:09
Cudownie wygląda.
KORAL 01.09.2016 02:34
Pyszny torcik :)
AniaHania 31.08.2016 21:39
Piękny i na pewno przepyszny :-)
MAR3STA 31.08.2016 21:31
Piękny torcik
Bernadeta1 31.08.2016 19:00
pyszny i piękny torcik
bryndzia93 31.08.2016 17:58
Piękny torcik :)
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:56
takiego tortu nikt nie odmówi :)
Ewelina1991 31.08.2016 16:48
piękny tort
ania2610 31.08.2016 14:33
piękny, przeuroczy tort :)
Franciszek 31.08.2016 14:33
ładnie wygląda
Wacław 31.08.2016 13:45
trudno się oprzeć widząc taki tort :-)
Futka 31.08.2016 13:33
Bajeczny torcik :D Niebo dla oka i podniebienia :)
Aleksandra/Olcia 31.08.2016 13:31
wygląda niesamowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak