Tort jagodowy z koszyczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mąka tortowa

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • jaja

    7 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki

krem jagodowy

  • jagody

    400 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • serek mascarpone

    500 g
  • woda

    1/3 szklanki
  • śmietana kremówka

    400 ml

poncz

  • herbata czarna

    1 saszetka
  • spirytus

    4 łyżki

krem jasny

  • śmietana kremówka

    400 ml
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • fix do śmietany

    1 sztuki

pozostałe

  • konfitura z borówki

    1/2 szklanki
  • płatki migdałowe

    1 opakowanie
  • maliny

    1 do dekoracji
  • borówka amerykańska

    1 do dekoracji
  • truskawki

    1 do dekoracji
  • czekolada gorzka

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto

Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj . Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni, góra dół na około 35-40 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.
Krok 2 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto


Jagody przekładam na sitko i dokładnie płuczę. Przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Uważać bo pryska. Przekładam do garnka, dodaję cukier i podgrzewam do temperatury w której cukier się rozpuści. Żelatynę zalewam 1 łyżką zimnej wody żeby napęczniała, następnie dodaję gorącą wodę i rozpuszczam. Jeżeli nie chce się dokładnie rozpuścić to wtedy wkładam kubek z żelatyną go garnka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do masy jagodowej . Mieszam i odstawiam do stęgnięcia.


Krok 3 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem i dodaję 2/3 masy jagodowej, dalej ubijam aż krem będzie dobrze rozrobiony. Jak krem będzie mało słodki można dodać jeszcze cukier puder
Krok 4 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto

Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem.
Krok 5 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
Spodni blat nasączam ponczem. Resztę galaretki jagodowej i konfiturę miksuje blenderem, i smaruje blat. Nakładam 1/3 kremu jagodowego.
Krok 6 - Tort jagodowy z koszyczkiem  foto
Kolejny blat, nasączam, smaruje 1/3 kremu jagodowego, układam 10 dkg jagód, ostatni blat smaruje już masą śmietanową boki także. Resztą kremu jagodowego robię wzorki na około szprycą, układam koszyczek w którym są owoce. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni.


Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno dodaję cukier puder na początku, pod koniec ubijania fix.

Herbatę zaparzam studzę i dodaję spirytus

Koszyczek czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przekładam do woreczka foliowego grubego, robię na końcu małą dziurkę. Miseczkę małą owijam folią aluminiową, czekoladą rysuję na około miseczki wzorki tworząc koszyczek. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Delikatnie zdejmuję folię razem z koszyczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 09.06.2015 12:37
ale śliczny ten torcik, poproszę kawałek
Klausia 23.05.2015 22:20
smak i wygląd pierwsza klasa :)
monika141 19.09.2014 18:47
śliczny torcik
caralajna 19.09.2014 17:44
wiele bym dała żeby taki tort spróbować
cris04 19.09.2014 14:50
Cudowne zestawienie kolorów, tort rewelacja!
Mniam 19.09.2014 11:36
Ten torcik uwodzi wyglądem i smakiem. Jest przepiękny!
IwonaDD 19.09.2014 11:15
wow! wspaniały!
Wiktoria29 19.09.2014 10:42
naprawdę rewelacyjny
Triss 19.09.2014 10:01
smakowicie wygląda.:)
Renataj 19.09.2014 09:48
Bardzo apetyczny - pewnie nikt mu się nie oprze.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat