Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jagodowy z borówkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
jajko 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kremówka 400 ml
jagody 300 g
barówki 100 g
napar z miętowej herbaty 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jagodowy z borówkami

Kroki postępowania

1
ajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Tort jagodowy z borówkami foto
2
Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, czy czasem nie jest przeterminowana - mi raz ten biszkopt nie wyszedł, tzn. wyszedł, ale strasznie gumowaty i wydaje mi się, że to wina mąki ziemniaczanej.
Krok 2 - Tort jagodowy z borówkami foto
3
Zimną kremówkę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Następnie przekładamy bitą śmietaną i owocami. Górę i boki także dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.
Krok 3 - Tort jagodowy z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 28.01.2013 22:37
pysznosci
Amellia 16.10.2012 10:10
reelacja
Andysz 16.10.2012 08:07
świetny;]
Wiesława1 16.10.2012 07:49
super
emeslive 15.10.2012 22:17
Wygląda mega apetycznie! Śliczne zdjęcie, smakowity tort.
barbara11561 15.10.2012 20:34
przesmacznie wygląda:)
Mariposas 15.10.2012 20:34
mniam
aginaa 15.10.2012 20:28
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak