Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jagodowy z bitą śmietaną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
Nadzienie:
śmietana 30% 500 ml
jagody 800 g
cukier drobny 2 szklanki
fix do śmietany 24 g
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jagodowy z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
1. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej dodając stopniowo żółtka. Na koniec wsypujemy mąki, delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Studzimy.
Krok 1 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
2
2. Jagody wsypujemy do garnka (zostawiamy 3 łyżki do ozdobienia), dodajemy 1,5 szklanki cukru i chwilę gotujemy. Odlewamy kilka łyżek soku.
Krok 2 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
3
3. W szklance wrzątku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do ugotowanej masy jagodowej, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki.
Krok 3 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
4
4. Ostudzony biszkopt kroimy na dwie połówki.
Krok 4 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
5
5. Ubijamy śmietanę, dodając 1/2 szklanki cukru i fix do śmietany.
Krok 5 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
6
6. Smarujemy biszkopt cienką warstwą śmietany.
Krok 6 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
7
7. Na wierzch wykładamy połowę masy jagodowej (najpierw sprawdzamy czy tężeje, jeśli nie, to czekamy aż zacznie), na wierzch połowę ubitej śmietany i rozsmarowujemy ją.
Krok 7 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
8
8. Przykrywamy drugą częścią biszkopta.
Krok 8 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
9
9. Ponownie najpierw smarujemy cienka warstwą śmietany, na to resztę masy jagodowej, z kolei resztę ubitej śmietany, a wierzch polewamy odrobiną soku i posypujemy jagodami. Odkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 9 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto
10
Smacznego !!!
Krok 10 - Tort jagodowy z bitą śmietaną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 22.02.2014 12:25
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Krystyna32 12.02.2014 08:01
pyszny tort
Bernadeta1 07.02.2014 00:43
śmietana, jagody, same pyszności
Agnieszka-87-25 08.01.2014 13:09
dosłownie jak z cukierni
aisza1 03.12.2013 12:06
wygląda bardzo apetycznie
Malinka 30.11.2013 12:10
Niebo na talerzu:) Pycha!
alaaa 18.11.2013 20:20
dużo jagód to z pewnością pyszny
berys18 11.10.2013 19:28
świetne masz wszystkie ciasta
Ela15 07.10.2013 08:11
poproszę kawałek:)
tatiana2 02.10.2013 13:32
jagodowy- mój ulubiony :)
caralajna 04.08.2013 09:00
fajne ciacho
Dorian 30.07.2013 07:46
pyszny tort
ONY_za_kare 29.07.2013 16:38
Twoja kolejna pyszna propozycja
gosia56 29.07.2013 13:12
super torcik;) a jagody sam zbierałeś?
Alex_M 29.07.2013 10:43
pysznie wyglada! prosze o kawaleczek :)
Wacław 29.07.2013 10:20
bardzo smakowity :-)
Łucja 28.07.2013 22:46
zjadłabym kawałeczek takich pyszności :)
joanna30 28.07.2013 18:49
Czuję już cudowny smak tego torcika :)
IwonaDD 28.07.2013 17:07
torcik wyśmienity, zjadłabym z przyjemnością :)
Poison1988 28.07.2013 15:59
bita śmietana i jagody - doskonałe połączenie :)
marcia7 28.07.2013 14:52
wygląda apetycznie
adelajda 28.07.2013 14:45
super torcik
kriko 28.07.2013 14:44
super torcik
Krzysztof15 28.07.2013 14:37
pyszny torcik
Mniam 28.07.2013 14:15
Coś pysznego! Biszkopt piekę tak samo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak