Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jagodowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
śmietanka kremowa 500 ml
jagody 250 g
śmietan fix 2 opakowania
cukier waniliowy
masło 1 kostka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 70 ml
glukoza 100 g
cukier puder 800 g
barwniki spożywcze

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jagodowy

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.

Odzielić białką od żółtek.
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę. Dodawać cukier z cukrem waniliowym ciągle ubijając, a następnie, nie przerywając miksowania- dodawać po jednym żółtku.
Odłożyć mikser , dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką (ja polecam silikonową łopatkę) w taki sposób, żeby składniki się wymieszały, a jednocześnie, żebyśmy wpuścili dużo powietrza do masy podczas mieszania.
Ciasto przełożyć do tortownicy wsmarowanej masłem i obsypanej mąką i piec w 180 stopniach ok 30-40 minut.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przeciąć na pół.
Nasączyć gorzką, czarną herbatą.

Krem
Ubić na sztywno śmietankę kremówkę 30% z dodatkiem śmietan-fixów i cukrem waniliowym. Dosypać jagody (jak wcześniej były mrożone, to przed dodaniem należy je odsączyć na papierowym ręczniku). Krem wymieszać łyżką i wstawić do lodówki na jakieś 30 minut.

Masa maślana
Kostkę masła ubić mikserem, dodając podczs mieszania łyżkę cukru pudru.

Masa cukrowa
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 70 ml chłodnej wody dokładnie mieszając w szklanej misce.
Miskę z żelatyną postawić na garnku z wodą, podgrzewać uważając, żeby się nie zagotowała żelatyna!
Dosypać 100 g glukozy i dokładnie wymieszać.
Następnie zdjąć miskę z garnka, troszkę ostdzić, ale nie za bardzo i ciągle mieszając stopniowo dosypywać przesiany cukier puder. Trzeba wyczuć moment, w którym cukier puder należy przestać dosypywać. Masa ma nie kleić się za bardzo i mieć konsystencję plasteliny.
Wychodzi piękna śmieżnobiała.

Biszkopt przełożyć kremem śmietanowo-jagodowym. Powstałe ciasto z wierzchu i po bokach posmarować dokładnie masą maślaną. Ona jest konieczna, bo inaczej masa cukrowa \"podejdzie wodą\" od biszkoptu i bitej śmietany. Tak posmarowany biszkopt nalezy schować na trochę do lodówki- ja trzymałam w lodówce całą noc, a rano zrobiłam masę cukrową i ozdabiałam nią tort.

Masę cukrową trzeba dobrze wyrobić rękoma-jak plastelinę a następnie cieniutko rozwałkować podsypując stół i wałek mąką ziemniaczną. Jak masa robi się za twarda i ciężko ją wałkować to można wstawić na chwilkę do mikrofalówki.

Rozwałkowaną masę przenieść na ramieniu, lub wałku na tort i dokładnie \"poprzyklejać\" od góry do dołu- pozbywając się powietrza.
Odciąć namiar masy z dołu.
Pozostałą masę można ponownie wyrobić, podzielić na części i zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać nimi tort. Ozdoby można przyklejać za pomocą masy maślanej, a jak są lekkie i cienkie i nie za duże i przyklejone na górze tortu to wystarczy do przyklejenia odrobina wody.
Ja użyłam barwników spożywczych w tubkach firmy Schwartau.
Trzeba pamiętać, że z masą cukrową nie może stykać się bita śmietana, ani świeże owoce- bo masa może się w tych miejscach brzydko rozpuścić.

To był mój pierwszy, ale z pewnością nie ostatni tort pokryty masą cukrową. Zrobiłam go z okazji rocznicy ślubu :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 25.08.2011 23:27
Po przeczytaniu tego przepisu / dokładnego, krok po kroku/ chyba się odważę upiec mój pierwszy w życiu tort
Izabela28 25.08.2011 20:45
Super wygląda ten tort i na pewno wyśmienicie smakuje; a poza tym podoba mi się jak został napisany ten przepis, tzn. jest dokładny. Zasługuje na duży plus:)
Tomek13 21.05.2011 23:30
dobre
mysza666 07.12.2010 11:22
Rzeczywiście chyba to może się udać z tą masą cukrową:) Trzeba przetestować:)
iknkirke 08.11.2010 17:02
piękny
MAR3STA 07.11.2010 22:02
świetny jak na 1y raz, ja dopiero nastrajam się do zrobienia swojego 1ego z masy cukrowej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak