Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort jagodowy

5.0
(47)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny

jajko 6
cukier 1szkl
mąka ziemniaczana 1/2szkl
mąka pszenna 1/2szkl
kakao 1/2szkl
proszek do pieczenia 1łyżka
ocet 2łyżeczki

biszkopt jasny

jajko 3
cukier 1/2szkl
budyń waniliowy
mąka pszenna 3/4szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy

masa jagodowa

serek mascarpone 500g
śmietana 30% 500ml
jagody 400g
galaretka jagodowa
Żelatyna wieprzowa Prymat 1-2łyżki

Lista składników

dżem z owoców leśnych
śmietana 30% 100ml
jagody

Porada

Tort można udekorować kwiatami bzu które są jadalne :)

Przepis i sposób przygotowania na: tort jagodowy

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodając partiami cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać energicznie aż żółtka zrobią się bielsze i zaczną rosnąć. Dodać do białek i wymieszać.
Krok 1 - tort jagodowy foto
2
Dodać mąkę i kakao. Wymieszać szpatułką.
Krok 2 - tort jagodowy foto
3
Gotowe ciasto przelać to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut, 175stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce i przeciąć na dwa blaty ( w sytuacji gdy bardzo urośnie mogą to być 3blaty i nie będzie potrzeby pieczenia jasnego biszkoptu)
Krok 3 - tort jagodowy foto
4
Jasny biszkopt: białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać sypkie składniki i wymieszać łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec około 25 minut, 175 stopni C.
Krok 4 - tort jagodowy foto
5
Jagody zmiksować na gładką masę ( można dodać cukier puder jeśli są mało słodkie). Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i dodać do masy.
Krok 5 - tort jagodowy foto
6
Śmietankę ubić i połączyć z mascarpone. Następnie dodać masę jagodową i miksować do połączenia. (jeśli masa nadal będzie zbyt rzadka dodać żelatyny)
Krok 6 - tort jagodowy foto
7
Pierwszy ciemny krążek smarujemy masą jagodową,a następnie dżemem.
Krok 7 - tort jagodowy foto
8
Nakładamy jasny krążek i smarujemy dżemem, następnie warstwa kremu i ciemny biszkopt.
Krok 8 - tort jagodowy foto
9
Tak by wyszło następująco : ciemny biszkopt- krem- dżem- jasny biszkopt - dżem - krem - ciemny biszkopt.
Krok 9 - tort jagodowy foto
10
Boki i górę tortu smarujemy resztą kremu. Ubijamy śmietankę i dekorujemy górę tortu. Układamy jagody.
Krok 10 - tort jagodowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gilktr123 04.09.2018 19:02
Ciekawe jakie są wymiary tortu? Jaka średnice powinna mieć tortownica?
iziona 04.06.2015 19:21
Cudowny to mało powiedziane :)
Zdzisław 04.06.2015 15:32
takie słodkości bardzo lubię
mikrusiak 04.06.2015 14:19
po prostu piękny... brak słów...;D
inka2012 04.06.2015 13:40
rewelacyjnie wygląda :)
bertpvd 04.06.2015 12:54
piękny tort !
Mniam 04.06.2015 12:37
Fantastyczny torcik! Taki krem bardzo często robię i jest przepyszny!!! Do tego ślicznie ozdobiony i wygląda bajecznie :)
dom-agi 04.06.2015 12:26
Wygląda rewelacyjnie!
Wacław 04.06.2015 11:15
bardzo apetyczny !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aleksandra/Olcia 04.06.2015 10:46
wspaniały torcik
mysza75 04.06.2015 10:16
jaki pyszny torcik mniam
IZABELA29 04.06.2015 10:01
zazdroszczę takiego wypieku
Agula&Stabi 04.06.2015 08:43
jak pojawią się jagody w lesie to napewno zrobimy
Krzysztof15 04.06.2015 06:41
wyglada apetycznie
patryska76 03.06.2015 23:10
cudny tort!
Janina 03.06.2015 22:33
Pyszny torcik;)
Iwusia 03.06.2015 22:29
wspaniale wygląda
Katarzyna59 03.06.2015 21:38
ślicznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 03.06.2015 21:38
Super torcik!!
Hrabina w kuchni 03.06.2015 21:16
Piękny tort, a po przekrojeniu WOW :)
agnieszka214 03.06.2015 21:05
pięknie sie prezentuje
RenataZ-et 03.06.2015 20:59
wygląda przepięknie :)
gosia1988 03.06.2015 20:44
rewelacyjnie wygląda
irenka 03.06.2015 20:34
śliczny tort,musi być przepyszny
Bernadeta1 03.06.2015 20:29
super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak