Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jabłkowy z krówkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl

MASA JABŁKOWA

jabłka 1,2 kg (po obraniu)
woda 1 szkl
galaretka wiśniowa 2 op

MASA Z KRÓWEK

cukierki krówki 200 g
śmietana 30% 2 szkl
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jabłkowy z krówkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.
Wyłożyć do formy o średnicy 25 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 4 blaty.
Krok 1 - Tort jabłkowy z krówkami foto
2
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać.
Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą.
Krok 2 - Tort jabłkowy z krówkami foto
3
Wyłożyć połowę masy na pierwszy krążek biszkoptu i przykryć drugim.
Krówki podgrzewać na małym ogniu razem ze szklanką kremówki.
Często mieszając rozpuścić cukierki i dodać kakao (rozprowadziłam w niewielkiej ilości kremówki).
Krok 3 - Tort jabłkowy z krówkami foto
4
Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Pozostałą kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w masę krówkową.
Krok 4 - Tort jabłkowy z krówkami foto
5
Ok pół szklanki z tej masy odlać, a resztę przełożyć na biszkopt i przykryć kolejnym krążkiem, na który wyłożyć masę jabłkową.
Krok 5 - Tort jabłkowy z krówkami foto
6
Na wierzchu rozsmarować odłożoną część masy krówkowej, oprószyć kakao i ozdobić rozetkami z bitej śmietany i czekoladą. Smacznego :)
Krok 6 - Tort jabłkowy z krówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 29.05.2016 18:08
Zachwycający:)
ania2610 28.03.2016 20:51
jest super, przepysznie wygląda :)
Ola1984 28.03.2016 10:46
Bajecznie wygląda :)
Krzysztof15 28.03.2016 08:53
pyszny torcik
bietka 28.03.2016 08:16
Ale pyszności
Wacław 27.03.2016 21:36
na pewno szybko zniknął ze stołu ;-)
ben-ka 27.03.2016 21:18
Chętnie bym spróbowała.
jagoda5913 27.03.2016 18:54
Piėkny torcik
agnieszka214 27.03.2016 18:00
Muszę wypróbować przepis
Habibi 27.03.2016 16:27
Bardzo mi się spodobał ten torcik :)
mysza75 27.03.2016 12:59
jaki piękny torcik
dodi 27.03.2016 11:13
a może został kawałek?
anja3107 27.03.2016 10:19
obłędnie wyszedł :D ale bym takiego skosztowała :D
IZABELA29 27.03.2016 09:55
Ciekawie wygląda
gosia56 27.03.2016 09:49
pyszny torcik
Ewelina1991 27.03.2016 07:31
fajny torcik
Agnieszka-87-25 27.03.2016 07:03
świetny jest
Iwusia 26.03.2016 23:52
wspaniały torcik
Renataj 26.03.2016 23:33
Wspaniały biszkopt i apetyczny tort:)
Renata9 26.03.2016 23:28
Pyszny torcik
Mniam 26.03.2016 22:14
Tak, bez proszku do pieczenia. Tylko należy trzymać się dokładnie opisu.
gosia1988 26.03.2016 21:50
Piękny tort
olkaaa 26.03.2016 21:13
bardzo fajny
Beatris 26.03.2016 20:48
Tort cudowny, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Janina 26.03.2016 20:22
Pyszności;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak