Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort imieninowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT I

jajko 5
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

BISZKOPT II

jajko 3
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

MASA BRZOSKWINIOWA

śmietanka kremowa 200 ml
brzoskwinie w puszce 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier puder 1,5 łyżki

MASA TRUSKAWKOWA

truskawki 350 gram
śmietanka kremowa 200 ml
cukier puder 1,5 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

KREM

mleko 4 szklanki
margaryna 2 kostki
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort imieninowy

Kroki postępowania

1
BISZKOPT I: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 25x30 i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Tort imieninowy foto
2
Gotowy biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy części.
Krok 2 - Tort imieninowy foto
3
BISZKOPT II: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną, dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 19 cm). Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krok 3 - Tort imieninowy foto
4
Z biszkoptu wycinamy kwadrat i przekrawamy na dwie części.
Krok 4 - Tort imieninowy foto
5
MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy zmielone brzoskwinie i dalej miksujemy wlewając żelatynę. Tężejącą masę brzoskwiniową rozsmarowujemy na jednym prostokątnym biszkopcie, przykrywamy drugim oraz na jednym kwadracie biszkopta, po czym również przykrywamy go drugim.
Krok 5 - Tort imieninowy foto
6
MASA: TRUSKAWKOWA: Truskawki mielimy w rozdrabniaczu na mus. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy truskawki i dalej miksując wlewamy żelatynę. Masę truskawkową rozsmarowujemy na drugim biszkopcie prostokątnym i przykrywamy trzecim.
Krok 6 - Tort imieninowy foto
7
KREM: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy oraz mąkę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie gęsty budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając porcjami zimny budyń.
Krok 7 - Tort imieninowy foto
8
Gotowym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta prostokątnego, po czym układamy kwadrat i również smarujemy go kremem. Z pozostałego kremu robimy na torcie szprycą kleksy - jeden przy drugim.
Krok 8 - Tort imieninowy foto
9
Do osobnej miski można przełożyć trochę kremu i dodać sok z jagód, dzięki czemu boki tortu można udekorować fioletowym kremem. Dekorujemy również kwiatkami do dekoracji.
Krok 9 - Tort imieninowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 01.10.2014 13:29
piekny i apetyczny :)
Czyki 01.10.2014 07:49
O jaki cudowny :) chętnie się poczęstuję :)
sasanka 30.09.2014 21:24
Pięknie się prezentuje :) prawie jak haftowana serwetka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak