Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort gryczany z powidłami śliwkowymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

kasza gryczana 40 dag
cukier puder 25 dag
masło 25 dag
jaja 4 sztuki
migdały 20 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie

do przełożenia

powidła śliwkowe 1 słoik

polewa

czekolada gorzka 1 tabliczka
margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort gryczany z powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy na puch razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - Tort gryczany z powidłami śliwkowymi foto
2
Kaszę gryczaną oraz migdały mielimy w młynku do kawy. Do masy maślanej dodajemy na przemian kasze gryczaną wymieszaną z migdałami i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy by pianą nie opadła.
Krok 2 - Tort gryczany z powidłami śliwkowymi foto
3
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypaną bułką tartą blaszki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Tort gryczany z powidłami śliwkowymi foto
4
Gdy ciasto przestygnie przekrawamy na pół i przekładamy je powidłem śliwowym.
Krok 4 - Tort gryczany z powidłami śliwkowymi foto
5
Ciasto polewamy polewą czekoladową.
Krok 5 - Tort gryczany z powidłami śliwkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 09.01.2015 18:05
podoba mi się :)
mitek111 09.01.2015 17:49
ciekawy przepis...muszę wypróbować bo wygląda zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak