Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier ¾ szklanki + 4 łyżk
ekstrakt z wanilii 1 łyżka + 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżki
kakao do posypania
Serduszka cukrowe 12 sztuk
syrop z gruszek ¼ szklanki
wódka 1/3 szklanki
dżem z czarnej porzeczki 6 łyżek
gruszki w zalewie 850 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy wraz z ¾ szklanki cukru za pomocą miksera przez około 5 minut. Następnie dodajemy 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto wylewamy na formę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką foto
2
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie, gdy już będzie całkiem wystudzony przekrawamy go poziomo na 3 równe części.
Krok 2 - Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką foto
3
Każdą część nasączamy syropem gruszkowym i wódką, a następnie smarujemy dżemem, pomijając najwyższą warstwę.
Krok 3 - Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką foto
4
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach wraz z 4 łyżkami cukru i 2 łyżkami ekstraktu z wanilii. Gdy śmietana jest już odpowiednio ubita, zmniejszamy obroty i dodajemy do niej wystudzoną żelatynę.
Krok 4 - Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką foto
5
Na dwa dolne biszkopty nasączone i posmarowane dżemem, wykładamy ubitą śmietanę.
Krok 5 - Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką foto
6
Gruszki odsączamy od syropu (850g podane w składnikach to masa wraz z syropem, po odsączeniu pozostaje 500g gruszek), kroimy w kostkę i kładziemy na bitą śmietanę pomijając ostatnią warstwę. Na nasączony biszkopt w najwyżej partii smarujemy bitą śmietaną, posypujemy kakao, nacinamy delikatnie robiąc wzorek i przyozdabiamy serduszkami cukrowymi.
Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, najlepiej całą noc do całkowitego stężenia.
Krok 6 - Tort gruszkowy ociekający bitą śmietaną i wódką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.02.2014 17:34
zjawiskowy :)
Malgorzata549 14.12.2013 08:29
smaczny deserek
Alex_M 27.11.2013 15:03
wspaniałości :)
Olga_SK 27.11.2013 14:23
Ile słodkości :D
6zer
6zer 27.11.2013 10:18
apetyczny, az slinka cieknie
Janina 27.11.2013 09:05
Pyszności;)
Gracer 27.11.2013 08:58
ale bym zjadł kawałeczek
Paolcia 27.11.2013 08:34
smacznie wyglada :)
Zdzisław 27.11.2013 08:07
dla mnie smaczne jedzenie
Krzysztof15 27.11.2013 07:31
bardzo pyszny
sanielcia 26.11.2013 23:58
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak