Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Ferrero Rocher

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1

jajko 6 szt
cukier 8 łyżek
orzechy laskowe 150 g
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki

Biszkopt 2

jajko 7 szt
kakao 1/2 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta

Masa

masło lub margaryna 250 g
krem czekoladowo-orzechowy 8 łyżek
czekolada gorzka 2,5 tabliczki
wafelki orzechowe 250g

Porada

Pozostałą połówkę biszkopta wykorzystałam do drugiego ciasta ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Ferrero Rocher

Kroki postępowania

1
Biszkopt 1
Orzechy blenerujemy na miałko. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, a następnie dodajemy do niej zmielone orzechy i delikatnie wszystko mieszamy. Jajka miksujemy na jasną masę powoli dodając cukier. Gdy mamy już gładką masę dodajemy powoli mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Możemy miksować na wolnych obrotach albo delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do wystudzenia. Ten biszkopt nie wyrasta wysoko.

BISZKOPT 2
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania białek , powoli dodajemy cukier , cały czas ubijając. Jak już ubijemy białka stopniowo dodajemy do nich żółtka nie przestając miksować.
Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy ją po 1 łyżce do ubitych jajek i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Tym razem spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i niczym nie smarujemy boków. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i rzucamy ją na podłogę z wysokości około pół metra. Odstawiamy do wystygnięcia. Ten biszkopt powinien wyrosnąć ponad formę.
Krok 1 - Tort Ferrero Rocher foto
2
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wafelki bardzo drobno siekamy. Masło ubijamy na gładką masę, a następnie dodajemy do niego krem orzechowo-czekoladowy, czekoladę oraz wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Jako pierwszy układamy biszkopt nr 1. Wykładamy na niego połowę masy. Biszkopt nr 2 przekrajamy na pół i jedną połówkę kładziemy na posmarowany biszkopt. i wykładamy na niego pozostałą część kremu. Smarujemy również dokładnie bolki.
Krok 2 - Tort Ferrero Rocher foto
3
Tort udekorowałam pralinkami czekoladowo-orzechowymi oraz uprażonymi orzechami laskowymi :)

Krok 3 - Tort Ferrero Rocher foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.08.2016 14:16
piękny torcik
Patrycja33 19.08.2016 13:17
wyglada perfekcyjnie I smakuje na pewno rowniez:-)
Bernadeta1 15.08.2016 21:10
rewelacja smakowa taki torcik
Ola1984 15.08.2016 20:25
Bajeczny i pewnie niebiański w smaku :)
ania2610 15.08.2016 17:39
z pewnością pyszny!
joannaa24 15.08.2016 17:01
Na pewno pyszny torcik ;)
bryndzia93 15.08.2016 15:41
Piękny torcik :)
kasia.s 15.08.2016 11:59
Nieskromnie powiem, że tak ;) urodzinowy prezent dla męża ;)
Renataj 15.08.2016 11:51
Z pewnością smakował wybornie:)
KORAL 15.08.2016 11:50
Wygląda bardzo apetycznie :)
RenataZ-et 15.08.2016 11:45
super torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak